Horí veľká časť Kanady. Požiar rastie nezvyčajnou rýchlosťou

Horí veľká časť Kanady. Požiar rastie nezvyčajnou rýchlosťou
Ema Bazhaykin

Na východe Kanady už vyše týždňa zúri nebezpečný požiar. Napriek tomu, že sa ho na chvíľu podarilo stabilizovať, v piatok v dôsledku nepriaznivých poveternostných podmienok opäť narástol nezvyčajným tempom.

Požiar bol spozorovaný pri meste Labrador pred vyše týždňom. Hasičský zbor z provincie Newfoundland a Labrador ešte v utorok informoval, že požiar síce spálil asi 600 hektárov zelených plôch, ale bol úplne pod kontrolou a pomaly sa hasil.

Situácia sa však zmenila v piatok popoludní, keď teploty stúpli a zdvihol sa suchý, horúci vietor. Vtedy začalo naozajstné peklo, ktoré pokračovalo aj začiatkom nového pracovného týždňa.

Premiér provincie Newfoundland a Labrador Andrew Furey povedal, že v priebehu poldňa požiar narástol zo 600 hektárov na 10 000 hektárov. Plamene postupovali tak rýchlo, že začali ohrozovať mestá Labrador City a Wabush.

 

Požiare sa rýchlo zväčšovali

V meste Wabush musel byť dokonca vyhlásený príkaz na evakuáciu. Celkovo opustilo svoje domovy asi 9 000 ľudí. V sobotu napoludnie sa požiar nachádzal asi šesť kilometrov od mesta.

Evakuovaní boli aj pacienti z nemocnice Labrador West v meste Labrador, informovali miestne médiá. Zariadenie je zatiaľ zatvorené a ambulancie zostávajú v pohotovosti pre prípad núdze.

George Gibbons z miestneho hasičského zboru uviedol, že do nedeľného rána plamene zničili viac ako 14 000 hektárov zelených plôch. Hasenie požiaru pritom prebiehalo len zo vzduchu, keďže okolie požiarov bolo nebezpečne horúce a posádky nemohli hasiť požiar zo zeme.

 

Dnes už premiér provincie s úľavou vyhlásil, že požiar sa konečne podarilo stabilizovať, hasičské zbory však naďalej bojujú s požiarom prvej kategórie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Zajtra
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Skoro jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd