Hmyzia invázia v Petržalke: Nálety bzdôch otravujú obyvateľov

Hmyzia invázia v Petržalke: Nálety bzdôch otravujú obyvateľov
Dominik Cenkner

Obyvateľov jednej z bratislavských mestských častí, konkrétne v Petržalke, v týchto dňoch trápi doslova hmyzia invázia. Bzdochy miestnych otravujú aj svojim typickým smradom, v prípade, že hmyz rozpučia.

Na nepríjemnosti upozornil portál bratislavak.sk. S problémom sa na sociálnych sieťach podelilo viacero obyvateľov petržalských panelákov.

„Ľudkovia, máte aj vy na fasáde, na oknách, proste všade týchto smraďochov? Chápem, že je obdobie, kedy sa budú schovávať pred zimou, ale dá sa s nimi niečo robiť? Nechcela by som ich mať vo vnútri… díky za každú radu,“ napísala jedna z obyvateliek.

Pridali sa aj ďalší. Niektorí dokonca zobrali hmyziu inváziu s humorom. „Aj ja ich mám peknú zbierku… ak chcete, môžeme pomeniť sfarbenia. Mám prevažne zelené a hnedé,“ s nadhľadom sa ozval Marián.

 

Čo sú bzdochy a ako sa proti nim brániť?

Bzdochy, známe aj ako smradľavý hmyz, sú drobné tvory, ktoré môžu byť pre domácnosti otravné, najmä kvôli ich schopnosti vylučovať nepríjemný zápach ako obranný mechanizmus. Tento hmyz sa živí rastlinnými šťavami, čo môže spôsobiť problémy najmä pre rastliny.

Na Slovensku sa s nimi stretávame často, najmä v teplejších mesiacoch. Vtedy si totiž hľadajú útočisko v domoch a bytoch.

Na ochranu proti bzdochám existuje niekoľko metód. Chemické prípravky sú účinné, ale môžu byť škodlivé pre životné prostredie a zdravie ľudí. Pomôcť môžu aj prírodné byliny, ktoré hmyz odpudzujú.

Ide napr. o levanduľu, citrón alebo eukalyptus. Na internete nájdeme aj tipy na rozmarín, oregano a tymián.

Prevencia je však najlepšou stratégiou. Udržiavanie čistoty a zabezpečenie, aby dvere a okná mali sieťky, môže zabrániť bzdochám vstúpiť do domácnosti.

 

V prípade, že sa bzdochy už dostali dovnútra, odporúča sa použiť vysávač na ich odstránenie. Tým sa predíde uvoľneniu nepríjemného zápachu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -1 °C
Jarolím
Zajtra
Jasno
17 °C / -2 °C
Arnold
Streda
Polooblačno
17 °C / -1 °C
Levoslav
Štvrtok
Dážď
18 °C / 4 °C
Stela
Piatok
Prehánky
19 °C / 4 °C
František
Sobota
Prehánky
21 °C / 5 °C
Viera
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd