Od roku 2025 platí v krajinách Európskej únie legislatíva, ktorá povoľuje používanie hmyzu v potravinách. Ako rozpoznáte červy v zložení?
Európska komisia zaradila viaceré druhy hmyzu do zoznamu nových potravín, ktorý sa bude postupne rozširovať.
Použitie hmyzu v potravinách je prísne regulované a jeho pridávanie je povolené len v určitých kategóriách.
Netreba však robiť paniku – každý výrobca, ktorý použije hmyz ako surovinu, má povinnosť to uviesť na obale. Je preto len na vás, či po takomto výrobku siahnete, alebo nie.
Prášok z lariev múčiara obyčajného ošetrený UV žiarením sa podľa najnovšej legislatívy môže pridávať do konkrétnych kategórií potravín.
Je to napríklad chlieb, rožky, výrobky na báze cestovín, spracované zemiakové výrobky, syry a syrové výrobky, ovocné a zeleninové kompóty.
Uviedol to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) na svojom webe. Použitie hmyzu na ľudskú spotrebu je na trhu Európskej únie prísne regulované a považuje sa za tzv. novú potravinu.
Pre každú kategóriu potravín je podľa ÚVZ stanovené najvyššie prípustné množstvo tohto prášku.
Napríklad v prípade chleba a rožkov sú to najviac štyri gramy prášku z celých lariev múčiara obyčajného ošetreného UV žiarením na 100 gramov potraviny.
Použitie prášku z lariev múčiara obyčajného ošetreného UV žiarením musí okrem toho zároveň spĺňať aj ostatné požiadavky na použitie, napríklad najvyššie prípustné množstvo vitamínu D3 na 100 gramov potraviny a iné.
Tak ako pri doteraz povolených druhoch nových potravín, aj v prípade prášku z celých lariev múčiara obyčajného platí pre výrobcov povinnosť uviesť túto prísadu na obale.
Stanovený je aj presný názov, ktorý musia použiť, a to „prášok z celých lariev Tenebrio molitor (Múčiara obyčajného) ošetrený UV žiarením“.
Rovnaké pravidlá platia aj pre ostatné druhy hmyzu povolené na použitie ako nové potraviny.
ÚVZ poukázal na to, že povoleniu všetkých druhov hmyzu predchádzalo vedecké posúdenie Európskym úradom pre bezpečnosť potravín a prijatie vedeckých stanovísk týkajúcich sa bezpečnosti hmyzu.
Hmyz v potravinách však môže vyvolať alergické reakcie u ľudí s alergiami na kôrovce a výrobky z nich (napríklad krevety, raky, kraby, homáre, langusty) a na roztoče.
Táto informácia sa musí povinne uviesť na výrobku, a to v tesnej blízkosti zoznamu zložiek alebo názvu potraviny.
Hlavným benefitom jedlého hmyzu pre ľudský organizmus je vysoký obsah kvalitných živočíšnych bielkovín, vysvetľuje pre portál Aktuality.sk výživový poradca Maroš Krivosudský.
„Ich spracovateľnosť je pre človeka síce o niečo nižšia ako pri mäse, rybách či vajíčkach, no zároveň je výrazne vyššia ako pri rastlinných zdrojoch, ako sú strukoviny, ryža, oriešky, sója a iné,“ uvádza.
Ďalším benefitom je vyšší obsah zdravých omega-3 mastných kyselín, ktoré môže dobre chovaný hmyz obsahovať.
Potenciálnym rizikom, okrem ohrozenia ľudí alergických na kôrovce a roztoče, je konzumácia voľne žijúceho hmyzu, respektíve hmyzu z necertifikovaných fariem, a to aj v prípade, že ide o schválené druhy lariev, svrčkov a koníkov.
„Hmyz vie totiž počas svojho života akceptovať vyššie dávky ťažkých kovov z potravy a pôdy než cicavce, a preto je kontrola hmyzích chovov dôležitou súčasťou jeho zaraďovania do našich jedálničkov,“ dodáva odborník na výživu.