Hladina Dunaja už začala stúpať a môže dosiahnuť 1. SPA. Prudko stúpa aj rieka Morava

Hladina Dunaja už začala stúpať a môže dosiahnuť 1. SPA. Prudko stúpa aj rieka Morava
Veronika Salayová

Takmer všetky rieky na západnom Slovensku už začali stúpať. Veľmi prudko stúpa hladina rieky Morava na Záhorí a dvíha sa aj hladina Dunaja. Obe rieky môžu dosiahnuť nasledujúce dni povodňové stupne. 

Avizované zrážky už počas včerajšieho dňa dorazili na západné Slovensko, pričom už aktuálne úhrny dosahujú aj viac ako 50 mm zrážok. V obci Plavecký Peter však napršalo už výrazne viac, a to až 60,1 mm zrážok.

Koniec lejakov však nateraz nehrozí, takže situácia sa bude len zhoršovať a množstvo zrážok bude rýchlo pribúdať. Na nápor zrážok už reagujú aj naše rieky a menšie vodné toky.

 
 

Slovenské rieky a potok už stúpajú

Takmer všetky potoky a rieky na západnom Slovensku už začali stúpať. V dôsledku pretrvávajúceho sucha boli mnohé korytá riek viac-menej prázdne, takže vodné toky zatiaľ povodňové stupne nedosahujú.

To sa však môže cez víkend zmeniť. Aktuálne najrýchlejšie stúpa rieka Morava. Jednak sa k nám dostáva množstvo vody zo susedných Čiech a jednak na Záhorí výdatne prší.

Rieka Morava napríklad len včera ráno dosahovala v Moravskom Sv. Jáne hladinu 90 cm, aktuálne dosahuje 262 cm, a stále stúpa. Podľa modelu SHMÚ môže Morava už dnes okolo polnoci dosiahnuť 1.SPA a v nedeľu až 3. SPA!

vývoj rieky Morava
hydrologický vývoj rieky Morava, zdroj: SHMÚ

 

 


Aj Dunaj v Bratislave už stúpa, avšak zatiaľ len mierne. Očakáva sa, že dnes popoludní začne hladina Dunaja v Bratislave rásť rýchlejšie a v nedeľu Dunaj môže dosiahnuť 1. SPA. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
15 °C / 3 °C
Natália
Zajtra
Skoro jasno
17 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Skoro jasno
21 °C / 4 °C
Brigita
Streda
Dážď
19 °C / 4 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Slavomíra
Piatok
Prehánky
18 °C / 5 °C
Valentína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd