Historický hurikán nečakane nabral na sile. Bude devastovať celý štát

Peter Minárik

Hurikán, ktorý si to priamo namieri na husto obývané oblasti nabral pred pár hodinami na sile a aktuálne je z neho najintenzívnejší hurikán 5. kategórie, ktorý spustoší pobrežie a bude devastovať celý štát.

Hurikán Milton, ktorý sa blíži k Floride nabral pomerne nečakane na sile. Dnes vo večerných hodinách nášho času dosiahol silu hurikánu 5. kategórie, čo je najvyššia kategória hurikánu. Hurikány tejto sily prinášajú rýchlosť vetra cez 250 km/h.

Hurikán sa rúti priamo nad Floridu, ktorú ešte nedávno ničil iný hurikán. Floridu však tentoraz čaká oveľa horší hurikán a ten bude písať históriu. Spustoší totiž pobrežie, ktoré môže zrovnať so zemou a devastovať bude prakticky celý štát Florida. Oko hurikánu sa totiž presunie od západu, smerom k východu.

Hurikán nečakane zosilnel

Hurikán pred niekoľkými hodinami zosilnel na najvyššiu 5. kategóriu a dopomáhajú k tomu mimoriadne teplé vody Mexického zálivu, ktoré mu dodávajú silu. Za posledných 24 hodín zosilnel vietor až o 152 km/h.

 

Hurikán Milton je aktuálne druhým hurikánom tejto sezóny, ktorý dosiahol najvyššiu kategóriu 5. stupňa. Pred ním sa to podarilo hurikánu Beryl nad Karibským morom. Podľa záznamov NOAA sa v Atlantiku s takouto silou vyskytlo len 40 hurikánov, pričom uplynulé roky sa vyskytlo po jednom hurikáne ročne.

Hurikán bude devastovať

Podľa aktuálnych predikcií by malo oko hurikánu v stredu večer doraziť nad Tampa Bay, čo v meste spôsobí katastrofálne škody. Ak by sa ešte trajektória hurikánu nezmenila, tak Tampa Bay zažije najhorší hurikán za 100 rokov.

trasovanie hurikánu
trasovanie hurikánu, zdroj: NOAA
 

Mnoho okresov na Floride už vydalo pokyny na evakuáciu a ľudia sa vo veľkom sťahujú. Čerpacie stanice hlásia nedostatky paliva. Medzinárodné letiská na Floride začnú od zajtrajšieho rána postupne pozastavovať prevádzku. Škody, ktoré hurikán spôsobí budú na Floride veľmi veľké.

Meteorológovia počítajú aktuálne so scenárom, že hurikán tesne pred príchodom nad pevninu zoslabne, no zároveň sa jeho oko rozšíri, čím sa zväčší a rozšíri jeho vplyv na väčšiu oblasť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 5 °C
Brigita
Zajtra
Prehánky
20 °C / 6 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Slavomíra
Piatok
Občasný dážď
19 °C / 6 °C
Valentína
Sobota
Prehánky
15 °C / 5 °C
Maximilián
Nedeľa
Zamračené
15 °C / 2 °C
Koloman
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd