Golfský prúd sa spomalil. Aké to bude mať pre nás dôsledky?

Golfský prúd sa spomalil. Aké to bude mať pre nás dôsledky?
Veronika Sádovská

Klimatológovia píšu otvorený list o spomalení Golfského prúdu, ktoré podľa nich nie je len predpoveď, ale už, žiaľ realita. Aké dôsledky to pre nás bude mať?

Golfský prúd je jedným z kľúčových prvkov globálneho systému oceánskych prúdov známeho ako „oceánsky dopravný pás“. Jeho cesta začína v tropických vodách Mexického zálivu, kde sa teplá voda stáva menej hustá v dôsledku slnečného tepla.

Táto teplá, menej hustá voda sa potom pohybuje pozdĺž východného pobrežia Spojených štátov, kde sa stretáva s Atlantickým oceánom a stáva sa súčasťou veľkého obehu, ktorý zahŕňa aj Severoatlantický prúd. Golfský prúd je kľúčom k regulácii klímy, pretože prenáša veľké množstvo tepla z rovníkových oblastí na sever.

To ovplyvňuje nielen pobrežné oblasti Severnej Ameriky, ale aj klímu západnej Európy a Európy vôbec. Bez tohto prúdenia by boli európske zimy podstatne chladnejšie. Napríklad klíma vo Veľkej Británii a Nórsku by sa oveľa viac podobala na Sibír, keby nebolo teplého vplyvu Golfského prúdu.

 

Klimatológovia teraz varujú

Tento prúd ovplyvňuje aj počasie a klimatické vzorce na celom svete. Zmeny jeho sily alebo smeru môžu spôsobiť náhle zmeny počasia vrátane intenzívnejších zím alebo horúčav. Okrem toho hrá Golfský prúd dôležitú úlohu v ekosystémoch. Poskytuje živiny, ktoré podporujú rozmanitý morský ekosystém a ovplyvňuje migračné trasy mnohých morských druhov, ako sú ryby a morské vtáky.

Pre svoj význam je Golfský prúd predmetom mnohých vedeckých štúdií. Vedci pozorne sledujú jeho rýchlosť, teplotu a smer, pretože akékoľvek zmeny môžu mať ďalekosiahle následky. Jedným z hlavných faktorov, ktoré by mohli ovplyvniť Golfský prúd, sú klimatické zmeny. Otepľujúca sa atmosféra a topiace sa ľadovce, najmä v Grónsku, by mohli zvýšiť množstvo sladkej vody v severnom Atlantiku. To by mohlo znížiť hustotu vody, ktorá poháňa prúd, a časom oslabiť jeho silu.

Výskum naznačuje, že spomalenie Golfského prúdu by mohlo viesť k väčšej zmene klímy, vrátane extrémnejších poveternostných udalostí a zmien v morských ekosystémoch. Pochopenie fungovania a potenciálnych zmien v Golfskom prúde je preto rozhodujúce pre prípravu na budúce klimatické podmienky a ochranu prírodných aj ľudských systémov, ktoré závisia od jeho existencie.

 

Prúd sa už spomalil

Najnovšie výskumy ukazujú, že Golfský prúd sa v posledných desaťročiach už spomalil. Vedci odhadujú, že od polovice 20. storočia sa spomalil asi o 15 %. Toto spomalenie sa vo veľkej miere pripisuje klimatickým zmenám, najmä topeniu ľadu v Grónsku, ktoré pridáva sladkú vodu do severného Atlantiku a ovplyvňuje hustotu vody, ktorá poháňa prúd. Výskum na túto tému pokračuje, pretože pochopenie týchto zmien je kľúčom k predpovedaniu budúcich klimatických podmienok.

Golfský prúd sa v modernej histórii nezastavil úplne. Z paleoklimatologických štúdií však existujú dôkazy, že v minulých obdobiach, ako bol mladší Dryas asi pred 12 000 rokmi, došlo k významným poruchám v atlantickej cirkulácii, ktoré mohli ovplyvniť toto prúdenie. Takúto úplnú stagnáciu však v posledných tisícročiach nezaznamenali. Spomalenie Golfského prúdu je tak ďalším kúskom veľkej skladačky, ktorá ovplyvňuje extrémy počasia a v budúcnosti bude mať veľký vplyv.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Zajtra
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Utorok
Oblačno
18 °C / 4 °C
Klára
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd