Golfský prúd sa skutočne spomaľuje. Ak nastane kolaps, bude to pre Európu PEKLO

Golfský prúd sa skutočne spomaľuje. Ak nastane kolaps, bude to pre Európu PEKLO
Veronika Salayová

Vedci potvrdili to, čoho sa najviac obávali − Golfský prúd sa skutočne spomaľuje. Ak dôjde ku kolapsu jedného z najdôležitejších morských prúdov sveta, tak to bude pre Európu znamenať obrovskú katastrofu. 

Nová štúdia odhalila, že jeden z najsilnejších prúdov na svete − Atlantická meridionálna cirkulácia (AMOC), do ktorej spadá aj Golfský prúd − sa od polovice 90. rokov podstatne spomalila.

AMOC je základnou súčasťou systémov, ktoré udržujú regionálnu klímu Zeme v rovnováhe. Bez nej by Európa mohla trpieť chladnejšími zimami, zatiaľ čo trópy by sa mohli zohriať ešte rýchlejšie, a to je iba začiatok...

Mnohé klimatické modely naznačujú, že Golfský prúd prúdi stále slabšie a slabšie. Snahy o meranie a pozorovanie neustále ukazujú, že AMOC zoslabuje. 

Ak sa AMOC spomalí, výmena tepla sa zníži, čo následne ovplyvní klímu. Tieto zmeny spôsobia, že horúce oblasti budú teplejšie a chladné budú chladnejšie, uviedol autor štúdie Alexey Mishonov z Marylandskej univerzity. 

 

Čo sa stane, ak dôjde ku kolapsu Golfského prúdu?

Ako sme uviedli, AMOC predstavuje rozsiahlu sieť atlantických oceánskych prúdov vrátane výrazného Golfského prúdu, ktorá odnepamäti formuje klimatické podmienky v Európe a výrazne určuje charakter a vývoj počasia vrátane Slovenska.

zložitý systém prúdov AMOC
zložitý systém prúdov AMOC, zdroj: IFL Science 

Tento systém umožňuje transport tepla z tropických oblastí smerom na sever, čo zabezpečuje mierne zimy a temperované letá. Jeho spomalenie by však mohlo viesť k náhlemu kolapsu, čo by mohlo spustiť reťazec udalostí vedúcich k výraznému poklesu teplôt na našom kontinente.

V Európe nastane doba ľadová

Zimy a letá by v Európe už neboli také, ako ich poznáme. Tento potenciálny kolaps by spôsobil, že klíma v Európe by sa prudko ochladila a nastala by doslova doba ľadová. Celá Európa by sa mohla v priebehu rokov zmeniť na chladnú a nehostinnú krajinu.

Podľa modelových simulácií by mohlo dôjsť k prudkému poklesu teplôt už o niekoľko rokov. Predpokladá sa, že teploty by mohli klesnúť o približne 7 °C za desaťročie, čo by viedlo k extrémnym klimatickým zmenám, ako je rozširovanie arktického ľadu smerom na juh, zvýšenie teplôt na južnej pologuli, zmeny v globálnych zrážkových vzoroch a devastácia Amazonského pralesa.

 

Predpovedať presne, kedy nastane kolaps, vedci s určitosťou nevedia, ale vedia, že k tomuto hrozivému scenáru smerujeme. Môže ísť o roky či desaťročia...

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd