Golfský prúd sa mení a zimy budú „iné“. Prečo je Golfský prúd pre Európu taký dôležitý?

Golfský prúd sa mení a zimy budú „iné“. Prečo je Golfský prúd pre Európu taký dôležitý?
Veronika Salayová

Sezónne počasie v Európe silne závisí od Golfského prúdu. Z tohto dôvodu je dôležité, aby sme tomuto prúdu rozumeli, a hlavne tomu, čo táto zmena bude znamenať pre Európanov. 

Golfský prúd je silný oceánsky prúd, ktorý privádza teplejšie vody z Mexického zálivu do severného Atlantického oceánu. Rozprestiera sa nahor pozdĺž východného pobrežia Spojených štátov a potom sa stáča smerom na severozápad Európy.

Tento pre Európanov známy prúd však neplynie v peknej priamke, ako je mnohokrát zjednodušená na mapách, ale je oveľa zložitejšia a plná malých a veľkých vírov v chaotickej spleti. 

Golfský prúd
Golfský prúd, zdroj: Severe Weather Europe

Väčší systém, v ktorom tečie Golfský prúd, sa nazýva Atlantic Meridional Overturning Circulation alebo AMOC. Ide o rozsiahly systém oceánskych prúdov v Atlantickom oceáne, poháňaný rozdielmi v teplote a obsahu soli, čo ovplyvňuje jeho hustotu. Golfský prúd je len povrchová časť AMOC v severnom Atlantiku.

 

Golfský prúd sa mení a spomaľuje

Keďže Golfský prúd zasahuje aj do Európy, pomáha otepľovať západoeurópske krajiny, čo má veľký vplyv na regionálnu klímu. Keď prúd prenáša teplé vody na sever, začína sa ochladzovať, pretože uvoľňuje veľkú časť tepla. Cestou tiež dochádza k odparovaniu, čím sa zvyšuje koncentrácia soli v oceáne.

Nedávne štúdie a údaje ukazujú, že Golfský prúd v skutočnosti stráca na sile a začína kolabovať. Úplný kolaps tohto dôležitého prúdu pre klímu v Európe môže podľa niektorých vedcov nastať už čoskoro, a to už medzi rokmi 2025 až 2095, čo by spôsobilo prudký pokles teplôt a kolaps oceánskych ekosystémov.

Čo sa stane, ak Golfský prúd skolabuje?

Golfský prúd sa mení, a to je nezvrátiteľný fakt. Trendy ukazujú, že tento prúd je stále pomalší a pomalší. Sladká voda z topiacich sa ľadových štítov spôsobila, že voda je menej hustá a čoraz menej slaná.

 

 

 

V prípade, že dôjde ku kolapsu Golfského prúdu, tak by priemerné teploty v Európe a Severnej Amerike klesli o 5 až 10 °C v priemere. Paradoxne by sa teplota v blízkosti Grónska sa zvýšila o 10 až 15 °C. Takéto teplotné výkyvy by na našom kontinente spustili doslova klimatický chaos.

V Európe by začali klesať teploty a najmä zimy by boli oveľa chladnejšie. V Európe by postupne za pár rokov nastala doba ľadová, pričom teplých slnečných dní by v priebehu roka bolo žalostne málo. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
19 °C / 3 °C
Ľudomil
Zajtra
Občasný dážď
17 °C / 2 °C
Jolana
Pondelok
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Utorok
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd