FOTO: Giganticke krúpy napáchali medzi Chorvátskom a Srbskom veľké škody

Zuzana Macháčová

Nielen Slovenskom sa v pondelok popoludní prehnali intenzívne búrky. V obľúbenom Chorvátsku sa vytvorila supercelárna búrka s gigantickými krúpami, ktoré napáchali veľké škody. 

Intenzívne búrky sa neprehnali v pondelok len východným Slovenskom, ale silné búrky vystrájali aj v zahraničí a páchali veľmi veľké škody. 

Obľúbenou dovolenkovou destináciou Slovákov, Chorvátskom, sa v pondelok poobede prehnala veľmi silná búrka, ktorá bola sprevádzaná silným vetrom a gigantickými krúpami. Tie rozbíjali okná a ničili fasády na domoch. Krúpy dosahovali veľkosť okolo 7 cm. 

Poriadne škody

Intenzívna búrka s krúpami zasiahla Záhreb a severné časti krajiny okolo 15:00 h a spôsobila veľké problémy. Búrková činnosť trvala približne 15 minút, no stihla narobiť poriadne škody.

 

Hasiči však majú plné ruky práce s odstraňovaním popadaných stromov a odčerpávaním vody z obytných budov. Obmedzená bola aj doprava električkami pre napäťovej siete. 

Búrka zasiahla aj Zaprešić a okolie Varaždinu. Fotografie zo sociálnych sietí ukazujú, že nad Záhrebom sa zhromaždili štrašidelné čierne mraky.

Intenzívny dážď spôsobil, že prúdy vody strhli v Bliznci časť cesty. Silné búrky predtým zasiahli aj Slovinsko a neskôr sa presunuli na severovýchod Chorvátska a potom do Srbska.

Búrky sa prehnali aj Slovenskom

Búrlivý bol aj pondelok na Slovensku. Tie sa sústredili najmä na východ Slovenska. Zrážky boli pomerne intenzívne a za pár hodín spadli desiatky mm. Najviac ich spadlo na krajnom východe, kde spadlo cez 90 mm zrážok.

 


 
Na stanici Kolbasov na povodí rieky Bodrog spadlo až 90,3 mm zrážok. Voda tu veľmi rýchlo stúpala, no nie sú hlásené žiadne škody.

Úradoval aj silnejší vietor, ktorý vyvrátil strom na cestu medzi Demjatou a Raslavicami. Našťastie, také veľké škody, aké zostali po búrke v Chorvátsku, na našom území neboli. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
24 °C / 10 °C
Prokop
Zajtra
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Jasno
31 °C / 10 °C
Patrik
Nedeľa
Prehánky, búrky
31 °C / 13 °C
Oliver
Pondelok
Prehánky, búrky
32 °C / 11 °C
Ivan
Utorok
Búrky
32 °C / 15 °C
Lujza
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd