Futbalové Euro 2024 zasiahnu intenzívne búrky. Hrozí silný vietor, krúpy i lejaky

Dominik Cenkner

Cez víkend v Európe opäť udrú extrémne búrky. Výstrahu pred nimi v piatok večer vydala Nemecká meteorologická služba (DWD). Počasie ovplyvni aj futbalové Euro 2024, fanúšikovia by si mali dať pozor.

Rozsiahly búrkový komplex bude od juhozápadu Nemeckom postupovať v sobotu večer a v nočných hodinách zo soboty na nedeľu, varuje DWD na sociálnej sieti X. Sprevádzať ho môžu mohutné víchrice s rýchlosťou 80 až 100 km/h. Lokálne hrozia aj orkány.

Počas niekoľkých hodín by tiež malo spadnúť až 60 litrov zrážok na meter štvorcový, miestami aj 80 litrov. Meteorológovia tiež varujú pred krúpami, ktoré môžu mať veľkosť až tri centimetre, lokálne dokonca až päť centimetrov.

V priebehu noci sa búrky budú presúvať na severovýchod. „Kým sa búrkový komplex rozšíri, môžu sa už počas sobotného dopoludnia vyskytovať silné búrky jednotlivo,“ dodáva DWD.

 

V sobotu v Nemecku hrozia aj tornáda, upozornila DWD. Rizikovou oblasťou je predovšetkým Bádensko-Württembersko.

Búrky skomplikujú aj futbalové Euro 2024

Počasie by mohlo skomplikovať aj nemecké majstrovstvá Európy. Futbalisti Nemecka v sobotu vyzvú v osemfinále Dánov. Zápas sa má odohrať pod holým nebom o deviatej hodine večer.

„Podľa modelov hrozí nepriaznivé počasie v Severnom Porýní-Vestfálsku, Hesensku, Porýní-Falcku a tiež na východe Nemecka. Sobotný zápas v Dortmunde tak môže byť poriadne búrlivý,“ uviedol klimatológ Karsten Brandt z Donnerwetter.de. Predtým navyše meteorológovia očakávajú mimoriadne teplo. Teploty majú dosiahnuť až 35 °C.

Silné búrky udrú aj na Slovensku

Horúce počasie na našom území skončí v nedeľu. Počasie začne ovplyvňovať studený front od západu, ktorý podvečer prinesie prvé búrky.

 

Búrky, ktoré nás v nedeľu večer a v noci na pondelok čakajú budú aj intenzívne. Sprevádzané totiž budú silným nárazovým vetrom a prívalovými zrážkami. Viac informácií nájdete v tomto článku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
24 °C / 10 °C
Prokop
Zajtra
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Jasno
31 °C / 10 °C
Patrik
Nedeľa
Prehánky, búrky
31 °C / 13 °C
Oliver
Pondelok
Prehánky, búrky
32 °C / 11 °C
Ivan
Utorok
Búrky
32 °C / 15 °C
Lujza
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd