Ráno dorazí front a na Slovensku udrú BÚRKY. Takto to bude vyzerať

Ráno dorazí front a na Slovensku udrú BÚRKY. Takto to bude vyzerať
Peter Minárik

V priebehu štvrtka bude počasie na Slovensku ovplyvňovať studený front, na ktorom sa budú tvoriť búrky. Tie hrozia v mnohých okresoch Slovenska. Pozrite si, ako to bude vyzerať.

Utorok priniesol na naše územie veľmi príjemné počasie. Na celom území bolo slnečno a teploty len ľahko prekračovali hranicu +30 °C. Západne od Slovenska však už teraz pozorovať zmenu.

Cez Rakúsko a čiastočne aj južné Česko sa v priebehu dnešného dňa presúva komplex búrok spolu s pomerne výraznými zrážkami. Toto rozsiahle zrážkové pole aktuálne postupuje smerom k nášmu územiu. Prvé zrážky môžu doraziť v neskorších nočných a v skorých ranných hodinách. Ráno sa výraznejšie rozprší na západnom Slovensku, no počas dopoludnia zrážky ustanú.

Po rannom daždi zostane vlhký vzduch, ktorý sa počas dňa bude labilizovať, čo pripraví vhodnú pôdu pre búrky, ktoré nás čakajú počas dňa.

Prvé búrky čakajte na severe

Vo štvrtok sa očakáva na našom území oveľa vlhší vzduch ako dnes a podľa aktuálnych predpovedí by už krátko po poludní malo dochádzať v oblasti hôr severného Slovenska k tvorbe kopovitej oblačnosti a následne k prvým búrkam.

Toto však ešte nebudú tie hlavné búrky, ktoré nás čakajú až na fronte. Pôjde o predfrontálne, orografické búrky, pri ktorých najväčšie nebezpečenstvo predstavuje ich statickosť. Tieto búrky tak na pomerne malé územie môžu prinášať aj vyššie zrážkové úhrny, ktoré by mohli spôsobovať prívalové povodne.
Allianz

 

Prehánky a búrky sa na severnom Slovensku očakávajú predovšetkým v prvej polovici popoludnia. V ďalšej časti dňa by ste mali pozornosť sústrediť na západ krajiny a predovšetkým na dianie nad Rakúskom a nad Českom. Práve z týchto oblastí dorazia na naše územie búrky.

Druhá, výraznejšia vlna príde od západu

Počas štvrtkového popoludnia začne predovšetkým v severnom Rakúsku a na juhu Česka dochádzať k tvorbe búrkovej činnosti a postupne sa celá táto búrková vlna bude presúvať k nášmu územiu.

Prvé búrky prídu na naše územie od západu už krátko po 14:00. Najskôr sa očakávajú v oblasti Záhoria, no pomerne rýchlo sa rozšíria nad ďalšie okresy západného Slovenska.

Zatiaľ čo prvé búrky na severe Slovenska budú prinášať najmä lejak, tak búrky na západe Slovenska budú prinášať aj krúpy, či silnejšie poryvy vetra.

 

Vlna búrok sa bude vo štvrtok podvečer hnať zo západného Slovenska smerom nad stredné Slovensko, kde v neskorších večerných hodinách zaniknú. Detailnejšie informácie o situácii v jednotlivých okresoch a to, kde sa búrky čakajú si pozrite na MAPE tu >>>
Allianz

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd