Vodu majú už po stehná. Viaceré obce v Česku evakuujú

Veronika Salayová

Viaceré obce v Česku už evakuujú, keďže vody je stále viac a viac. Voda hlavne z menších vodných tokov zaplavuje mnohé domy a záhrady. Obyvatelia nemajú inú možnosť, len odísť zo svojich domovov do bezpečia. 

Situácia v Česku naberá grády a možno skonštatovať, že už začína byť aj nebezpečná. Na území Čiech dnes dochádza k ďalším evakuáciám obyvateľov, najmä z menších obcí, kde sa vylievajú miestne potoky z brehov. 

Napríklad riečka Porubka v Moravskosliezskom kraji sa vyliala z brehov medzi obytné domy. Domovy muselo opustiť asi 20 ľudí, niektorí evakuáciu odmietli a premiestnili sa len do vyšších poschodí, informuje Blesk.cz

V tejto obci je toľko vody, že obyvateľom siahala voda najprv po kolená, neskôr až po stehná, ako je vidieť na titulnej fotografii. 

voda v Porubke siahala po kolená, neskôr už po stehná
voda siahala po kolená, neskôr už po stehná, foto: Blesk.cz
 

Evakuácia v ďalších obciach

Evakuácia obyvateľov prebieha aj v obci Zdoňov v Královohradeckom kraji. V spolupráci s obcou tu hasiči pomáhajú miestnym, aby sa dostali mimo nebezpečenstva.

V časti obce dochádza vyliatiu vody z rybníka, ako uvádzajú na sociálnej sieti X. „ Presný počet obyvateľov, ktorí budú evakuovaní, zatiaľ nie je presne známy. Predpoklad je, že pôjde o desiatky osôb,“ dodávajú hasiči pre český portál. 

Obec Petrůvce nariadila evakuáciu obyvateľov v lokalite Petrůvce-Půstky a tiež v časti pod kaštieľom. Obyvatelia by sa mali presunúť na zhromaždisko v Kultúrnom centre, pre ČTK to dnes povedal starosta obce Marian Lebiedzik. Evakuácia sa podľa jeho odhadu dotkne asi 50 domov.

 

„V tejto chvíli v podstate bojujeme so 100-ročnou vodou, teda aspoň podľa prietokov, ktoré vykazujú merače na Petrůvce. Je pravda, že osobne takú povodeň síce pamätám, ale pred nami sú ešte ďalšie dva dni, kedy bude viac či menej pršať,“ uviedol starosta Lebiedzik.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd