FOTO: Veterná SMRŠŤ napáchala ŠKODY. Pozrite si tu spúšť

Peter Minárik

Slovenskom sa dnes hnali veľmi silné búrky, ktoré páchali materiálne škody. Sobotňajšie búrky boli sprevádzané silným nárazovým vetrom a dokonca aj krúpami. Najhoršie dopadli obce na východe Slovenska, kde odpratávajú škody po veternej smršti, ktorá lámala stromy a strhávala strechy.

Počasie dnes na našom území ovplyvňovala výšková tlaková níž, ktorá zabezpečovala veľmi vlhký vzduch a zároveň silné výškové prúdenie, ktoré vytvorilo vhodné podmienky na východe krajiny pre vznik supercelárnych búrok.

Numerické predpovedné modely avizovali možnosť silných búrok v oblasti severovýchodného Maďarska, juhozápadného Slovenska a západnej Ukrajiny. V tejto oblasti sa očakávala tvorba supercelárnych búrok, no nebolo jasné, čo sa presne udeje.

Nakoniec sa vyskytlo niekoľko supercelárnych búrok. Hneď dve zasiahli Debrecín a do mesta priniesli krúpy veľké ako slivky. Búrky však neobišli ani naše územie, pričom neďaleko Zemplínskej šíravy napáchali aj väčšie materiálne škody.

 

Veterná smršť lámala stromy

Z oblasti Tokaja sa cez Východoslovenskú rovinu nad oblasť Východoslovenskej pahorkatiny dostávala silná búrka, ktorá mala supercelárnu štruktúru. Táto supercela sa postupne dostala až do Sniny, kde taktiež priniesla veľké krúpy.

takéto krúpy padali pri Snine
takéto krúpy padali pri Snine, @erzik

Najhoršie však dopadli oblasti, nachádzajúce sa južne od Zemplínskej šíravy a to konkrétne obce Senné, Iňačovce a Jastrabie pri Michalovciach, ktoré zasiahla veterná smršť.

V oblasti sa podľa prvotných informácii vyskytlo tornádo, no to nepreukázal ani prvotný prieskum. Pravdepodobne teda išlo o downburst, ktorý páchal veľké škody.

Škody sú najmä na strechách a na stromoch

Veterná smršť, ktorá sa touto časťou východného Slovenska hnala prinášala nárazový vietor, ktorý mohol prekračovať podľa spôsobených škôd aj rýchlosť 100 km/h. 

Silný vietor vyvrátil niekoľko stromov. V obci Senné silný vietor vyvrátil strom, ktorý zatarasil cestu cez obec. Evidujú tu však aj niekoľko poškodených plechových striech.

búrka, ktorá zasiahla obec Senné
búrka, ktorá zasiahla obec Senné, Daniela Balogová
 

Búrka sa vyzúrila aj v obci Jastrabie pri Michalovciach. Naša čitateľka nás informovala, že vietor strhol strechu na dvoch domoch a vyvrátil niekoľko stromov. Najhoršie dopadla stará lipa pri gréckokatolíckom chráme.

búrka vyvrátila aj starú lipu
búrka vyvrátila aj starú lipu, Anna Porhinčáková

V postihnutých obciach už odpratávajú škody po silnej búrke a prekryli aj poškodené strechy. Následky silnej búrky si pozrite v galérii.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd