FOTO: V Ostrave sa pretrhla hrádza. Mesto zatápa voda a je už bez tepla

Veronika Salayová

 V Ostrave v hrádzi na sútoku Odry a Opavy sú veľké trhliny, ktorými preteká voda a zaplavuje časť Prívoz. Situácia sa navyše stále viac a viac dramatizuje. Obyvatelia tohto českého mesta sú okrem iného aj bez teplej vody. 

V niekoľkých mestských častiach Ostravy sa zrejme pretrhla ochranná hrádza, povedal minister životného prostredia Petr Hladík po rokovaní Ústrednej povodňovej komisie. Podľa slov českého ministra situáciu monitoruje dron.

V Ostrave sa momentálne evakuuje mestská časť Prívoz. Do 10:30 h bolo z lokality zachránených približne sedemdesiat ľudí vrátane detí. Budú odvezení do evakuačného centra na Čiernej lúke.

Situácia sa zdramatizovala

V mieste sútoku Opavy a Odry sú na pravom brehu Odry dve trhliny v hrádzi o dĺžkach 50 metrov. V Prívoze sa preto rozlieva voda, ktorá začala stúpať už v noci. Trhlinami by mohlo pretekať zhruba sto metrov kubických vody za sekundu.

 

„Teraz začali chodiť informácie, že sa situácia zdramatizovala. Voda sa začala objavovať už aj v priestore od koryta rieky Odry vpravo až po železničnú trať alebo po ulici Mariánskohorskú, ale nie cez ňu, a to s jedinou výnimkou, a to je parkovisko a plochy okolo obchodných objektov Kaufland a Sconto,“ uviedol riaditeľ moravskosliezskych hasičov Radim Kuchař pre ČT24

Ostrava vyzvala obyvateľov, aby do mesta radšej vôbec nejazdili. V krajskej metropole je výrazný počet uzávierok na kľúčových dopravných tepnách. Obchádzkové trasy sú potom zablokované, čo môže komplikovať záchranné práce.

„Apelujeme na verejnosť, ak je to možné, aby v súčasnosti nejazdila do Ostravy, a to do zamestnania, škôl a podobne. Ľudia často mieria do zamestnania, a zisťujú, že daná spoločnosť nie je v prevádzke,“ uviedla hovorkyňa magistrátu Gabriela Pokorná.

Ostrava je bez teplej vody od rána

Toto veľké krajské mesto s takmer 300-tisíc obyvateľmi je okrem iného dnes od rána bez tepla a teplej vody. Povodne si vyžiadali nevyhnutné opatrenie, a to odstaviť celú tepláreň, takže obyvatelia sú navyše bez teplej vody.

 

Voda v meste je však v súčasnosti podľa primátora Opavy Tomáša Navrátila (ÁNO) na ústupe, zrážky by nemali byť veľké, uvádza česká televízia. 

Zažívame veľmi extrémne počasie, ktoré vás môže výrazne poškodiť. Chráňte svoj majetok aj svoj život s kvalitným poistením od Allianzu, vďaka iMeteo.sk teraz so zľavou. Zistite, či máte správne nastavené vaše poistenie alebo uzatvorte nové, teraz so zľavou. Vyplňte formulár a budeme vás kontaktovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd