FOTO: V noci sa nad Slovenskom ukázala POLÁRNA ŽIARA, oblohu skrášľovali aj PERZEIDY

Ema Bazhaykin

Dnes v noci sme sa konečne dočkali a na našej oblohe sa objavila krásna polárna žiara, ktorá sa dala pozorovať aj okom. Ako keby tej krásy nebolo málo, oblohou celú noc poletovali aj Perzeidy.

Noc z nedele na pondelok si pre nás pripravila nádherné nebeské divadlo a odmenila najmä tých, ktorým sa nelenilo obetovať spánok a počkali si naň do skorých ranných hodín.

Počasie nám včera prialo a noc bola na mnohých miestach Slovenska nielen jasná, ale aj príjemne teplá. Mnohí naši čitatelia sa vybrali pozorovať za mesto Perzeidy a kto vydržal vonku dlhšie, dostal odmenu aj v podobe polárnej žiary.

Polárna žiara sa včera dala pozorovať aj voľným okom
Polárna žiara sa včera dala pozorovať aj voľným okom , foto: Elena Stanková

V noci sa ukázala polárna žiara, ktorá sa dala pozorovať voľným okom

Krásnu polárnu žiaru mohli v noci pozorovať skutočne len tí najtrpezlivejší, ktorí zotrvali pod nočnou oblohu až do ranných hodín. Objavila sa totiž až okolo 2:00 h, čiže ráno v pondelok 12. augusta.

 

Podmienky na jej pozorovanie napokon boli priaznivé, keďže nás zasiahla geomagnetická búrka triedy G2 a zložka medziplanetárneho magnetického poľa (Bz) dosahovala záporné hodnoty.

Zdroj:
Zdroj: Aurora Compass

Polárnu žiaru skrášľovali aj Perzeidy

Mnohí z nás včera v noci vyšli von najmä za účelom pozorovania Perzeíd, ktorých činnosť vrcholí práve v tieto dni. 

Perzeidy patria medzi najaktívnejšie meteorické roje. Sú to rýchle meteory dosahujúce rýchlosť 59 km/s.  Zvyčajne padajú v skupinách 6 až 15 meteorov v priebehu 2 až 3 minút. Maximálne môžeme počas vrcholu vidieť až 100 meteorov za hodinu.

 

Činnosť Perzeíd začala 17. júla a potrvá do 24. augusta. Najdôležitejšie je však obdobie okolo maxima, ktoré zvyčajne pripadá na noc z 12. na 13. augusta.

Predpokladaný moment maxima v tomto roku pripadne podľa Americkej astronomickej spoločnosti na  pondelok 12. augusta okolo 16:00 h. Najviac meteorov bude viditeľných v noci z 11. na 12. augusta a z 12. na 13. augusta.

Ak ste včerajšie nebeské predstavenie zmeškali, máte šancu pozorovať ho ešte aj dnes. Polárnu žiaru vám síce nesľubujeme, noc však bude jasná a padajúcich hviezd bude plná obloha, nezabudnite si teda niečo priať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd