FOTO: V noci sa na oblohe objavil výrazný zelený BOLID. Viditeľný bol aj zo Slovenska

FOTO: V noci sa na oblohe objavil výrazný zelený BOLID. Viditeľný bol aj zo Slovenska
Veronika Salayová

Včera v neskorých večerných hodinách sa znenazdajky objavil na nočnej oblohe veľmi výrazný bolid, ktorý nadobudol zelenkavý nádych. Viditeľný bol aj zo Slovenska. 

V nedeľu večer sa na južnej oblohe objavila veľkolepá zelenkastá ohnivá guľa, ktorá rozžiarila oblohu na 4 až 5 sekúnd. Okrem splnu Mesiaca tak mohli pozorovatelia nočnej oblohy obdivovať aj veľkolepý prelet meteoru. 

Jasný meteor preletel o 22:24 h ponad južnú až juhozápadnú oblohu, relatívne blízko obzoru. Žiaril tak silno, že sa jednoducho nedal prehliadnuť. Tento jasný meteor bolo možné vidieť aj z južných oblastí Slovenska a svedkovia ho na vlastné oči pozorovali napríklad aj v Bratislave.

prelet bolidu
prelet bolidu, zdroj: Idókép

Zelený bolid zachytilo aj niekoľko maďarských webových kamier, kde bol jeho prelet ešte jasnejšie viditeľný. Podľa maďarského astronóma G. Benceho a jeho predbežných výpočtov táto ohnivá guľa preletela ponad Chorvátsko

 
 

Čo je to bolid či superbolid?

Meteoroidy sú relatívne malé telesá zložené z kameňov a kovov, ktoré sa nachádzajú vo vesmíre. Môžu byť malé ako zrniečka prachu alebo aj meter široké. Menšie objekty sa nazývajú mikrometeoroidy alebo medziplanetárny prach.

Meteor vzniká, keď meteoroid vstúpi do atmosféry Zeme a jeho aerodynamické zahrievanie vytvorí pruh svetla, ktorý môžete pozorovať voľným okom. Úkaz sa väčšinou odohráva v časti atmosféry nazývanej mezosféra, ktorá sa nachádza 76 až 100 kilometrov nad povrchom Zeme.

 

Extrémne jasný meteor sa nazýva bolid − zvyčajne musia byť na oblohe jasnejšie ako planéta Venuša pri pohľade zo Zeme. Ešte jasnejšie meteory sa zvyknú označovať ako superbolidy

Ak úlomky z vesmírneho telesa, ktoré prejde atmosférou Zeme, „prežijú“ a dopadnú na povrch, stávajú sa z nich meteority. Meteorit teda môže pochádzať z asteroidu aj meteoroidu či kométy.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
31 °C / 15 °C
Alica
Zajtra
Skoro jasno
31 °C / 13 °C
Marianna
Nedeľa
Skoro jasno
30 °C / 13 °C
Miriama
Pondelok
Dážď
27 °C / 13 °C
Martina
Utorok
Dážď
22 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Prehánky
24 °C / 10 °C
Bystrík
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd