FOTO: Toto nie je polárna žiara. Nad USA sa objavil vzácny fenomén airglow

Veronika Salayová

Aj keď sa to veľmi podobá na polárnu žiaru, je to niečo úplne iné. Nad Coloradom pozorovali vzácny fenomén, ktoré má pomenovanie airglow. 

Fenomén airglow je slabé vyžarovanie svetla planetárnou atmosférou. Airglow je produkovaný fotochémiou v hornej atmosfére Zeme.

Na prvý pohľad sa nápadne podobá polárnej žiare, avšak nemá s ňou nič spoločné. 

Ako vzniká airglow a ako ho pozorovať?

Asi 95 km nad zemským povrchom je vrstva vzduchu, kde sa miešajú dve formy kyslíka: molekulárny kyslík (O₂, typ kyslíka, ktorý dýchame) a atómový kyslík (O, reaktívny druh, ktorý je toxický pre ľudí ). 

Ak sa O₂ sa zrazí s O, dochádza k vyžarovaniu zelených fotónov, čo spôsobuje, že atmosféra jemne žiari na zeleno. Práve toto sa sa podarilo minulý týždeň zachytiť nad Coloradom z pohoria West Elk Mountains.

Zaujímavé na tomto fenoméne je, že jeho vznik do veľkej miery ovplyvňuje Slnko. Hoci airglow nevyžaduje slnečnú aktivitu, existuje však silná väzba na slnečný cyklus.

Podľa Space Weather je airglow až o 40 % jasnejší, keď je Slnko najaktívnejšie.Teplejší vzduch spôsobuje viac kolízií, a teda aj vznik väčšieho množstva zeleného svetla. To je dôvod, prečo je zelené žiarenie najintenzívnejšie okolo slnečného maxima.

To znamená, že je ten správny čas hľadať airglow, keďže slnečný cyklus sa každým mesiacom zintenzívňuje a svoju najaktívnejšiu fázu Slnko dosiahne o menej ako rok.

Na pozorovanie airglow tak treba mať dostatočne tmavú oblohu bez svetelného smogu a, samozrejme, veľkú dávku šťastia. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd