FOTO: Texasom sa prehnalo ničivé tornádo. Páchalo obrovské škody a vyžiadalo si tri obete

Zuzana Macháčová

Stredajší večer priniesol obyvateľom južnej časti Spojených štátov veľmi nepriaznivé počasie. Najsilnejšie búrky, ktoré priniesli aj tornádo, boli pozorované v Alabame a Texase.

Silné tornádo zasiahlo mesto v severnom Texase. Aj obyvatelia Alabamy majú za sebou ťažkú stredu v dôsledku ničivého tornáda. 

Tornádo vyčíňalo vo večerných hodinách. Ešte vo štvrtok sa v uliciach miest Abberville v okrese Barbour nachádzali kusy popadaných stromov a úlomky rozbitých striech.

Vyžiadalo si 3 obete a 100 zranených

Ničivý jav si vyžiadal 3 obete a hlásených je asi 100 zranených obyvateľov. Zranení ľudia boli ošetrení v miestnych nemocniciach s ľahkými až vážnymi zraneniami. Niektorí pacienti boli prevezení do traumatologických centier.

Tornádo strhlo aj elektrické vedenie vo viacerých okresoch, napríklad Montgomery, Butler, Crenshaw a Houston. Večer štátna energetická spoločnosť oznámila, že výpadky elektriny boli hlásené 34 000 odberateľom.

Vír zničil niekoľko budov vrátane mobilných domov a taktiež vyvracal stromy aj vozidlá. Americká Národná meteorologická služba (NWS) vydala výstrahy pre mnohé regióny na juhu krajiny od Louisiany po Georgiu.

Väčšina výstrah sa týkala juhovýchodnej Alabamy a juhozápadnej Georgie. Varovania boli vydané nielen pred možnými tornádami, ale aj pred krupobitím, silným vetrom a dokonca aj pred javom známym ako derecho.

Čo je derecho?

Ide o veľmi rozsiahlu a dlhotrvajúcu búrku, ktorá je sprevádzaná silným vetrom. Často býva veľmi ničivá a dosahuje až silu víchrice. Zasahuje územie s dĺžkou stoviek kilometrov.

Zvyčajne sa vyskytuje v Severnej Amerike, ale ani výskyty v Európe nie sú výnimočné. Derecho bolo napríklad 11. augusta 2017 zaznamenané aj na Slovensku, avšak zasiahlo aj severovýchodné Česko a veľkú časť Poľska. Spôsobilo vtedy obrovské materiálne škody i obete na životoch.

Veľké horúčavy

Texas tiež trpí horúcim počasím. V stredu boli na mnohých miestach predpovedané teploty až do +37 °C. Ako sprostredkovala NWS, horúčavy budú pokračovať aj v nasledujúcich dňoch. V kombinácii s pomerne vysokou vlhkosťou vzduchu môžu byť podmienky na pobyt vonku naozaj náročné.

„Tieto teploty môžu byť veľmi nebezpečné pri dlhom pobyte vonku alebo na miestach bez dostatočnej klimatizácie,“ varovali meteorológovia. Energetické spoločnosti zasa varujú pred možnosťou preťaženia elektrických sietí. Ako sa uvádza v správach, nie je možné vylúčiť prípadné výpadky elektrickej energie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Štvrtok
Dážď
22 °C / 7 °C
Edita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd