FOTO: Strhané strechy a veľké krúpy. Blesk zasiahol rodinný dom a zranil troch ľudí

Zuzana Macháčová

V nedeľu sa prehnali intenzívne búrky. Silný vietor strhol niekoľko striech, lámal stromy a zničil stodolu na jednej z nehnuteľností. Blesk zasiahol rodinný dom a zranil troch ľudí.

Nedeľné popoludnie a noc sa niesli v znamení búrok, ktoré nezasiahli len Slovensko, ale aj okolité krajiny. Búrky boli sprevádzané silným vetrom, ale aj veľkými krúpami. 

Intenzívne búrky sa prehnali v nedeľu aj susedným Poľskom, kde pre celú krajinu platili výstrahy od Pomoranska, cez Veľkopoľsko až po oblasť Opole. Pre túto oblasť platil najvyšší stupeň výstrah. 

Búrky, ktoré sa prehnali krajinou, sprevádzali veľké krúpy s priemerom niekoľkých centimetrov, ktoré padali aj v meste Mariak. 

Takmer 1 900 zásahov

Hasiči mali plné ruky práce a dostali až 1 847 hlásení týkajúcich sa odstraňovania následkov silného vetra a zaplavovania budov a ulíc, uviedol v nedeľu hovorca hlavného veliteľa ŠtB brig. Karol Kierzkowski.

 
 

V Pomoransku bola najťažšia situácia v okrese Człuchów. V meste Uniechów bolo strhnutých niekoľko striech na budovách. Našťastie, nehlásia žiadne zranenia. Počas búrky bola zničená aj stodola na jednej z nehnuteľností. 

Silný vietor lámal aj stromy. Na úseku medzi Pilou a Krępskom zablokovali cestu v oboch smeroch popadané stromy. Po niekoľkých hodinách bola doprava opäť bez obzmedzení. V Dolnosliezskom vojvodstve hasiči vyrážali najmä k polámaným konárom, najčastejšie v okrese. Oleśnica.

Na trase Grabowno Wielkie – Bukowice Trzebnickie bola pre búrku a konáre na trolejovom vedení prerušená vlaková doprava a dopravcom bolo odporučené zaviesť náhradnú dopravu. 

 

Blesk zasiahol dom

Búrková činnosť bola aj bleskovo aktívna. V Domaszkowe zasiahol blesk rodinný dom v Kladsku, následkom čoho zhorela elektroinštalácia. Traja dospelí sa ľahko zranili a museli ich previesť do nemocnice.

 

Pre silnú búrku museli evakuovať turistov z jazera Nysa. „Okamžite sme začali záchranné operácie a pomohli sme im dostať sa na pobrežie. Do prístavu sme tiež odtiahli niekoľko jednotiek," informoval WOPR Nysa.

V Kucobách museli evakuovať 115 účastníkov skautského tábora do vopred pripravených budov. Účastníci tábora boli v bezpečí.

Intenzívne búrky v Česku 

Studený front sa prehnal aj Českom, kde tiež priniesol silné búrky. Objavili sa aj supercely s väčšími krúpami a výdatnými prívalovými zrážkami.

Na Vysočine mali hasiči kvôli búrkam okolo stovky výjazdov, najčastejšie odpratali spadnuté stromy z ciest na Třebíčsku. Prívalové dažde tiež zaplavili niekoľko pivníc v obci Lipník pri Hrotoviciach na Třebíčsku.

Búrlivo bude aj dnes

Cez naše územie postupuje smerom k východu studený front, ktorý už v noci priniesol výrazné búrky. Tie však ešte neskončia. Počas pondelka sa očakáva ďalšia vlna.

 

Už krátko po 12:00 by v sa mali začať v oblasti východného Slovenska tvoriť prvé búrky. Mali by byť sprevádzané predovšetkým len výraznejšími zrážkami. Nebezpečnejšie sprievodné javy dnes neočakávajte.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
24 °C / 11 °C
Miloslav
Zajtra
Prehánky
24 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Jasno
31 °C / 10 °C
Patrik
Nedeľa
Prehánky, búrky
31 °C / 13 °C
Oliver
Pondelok
Prehánky, búrky
32 °C / 11 °C
Ivan
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd