FOTO: Slovenskom sa v sobotu prehnali silné búrky. Takéto škody napáchali

Ema Bazhaykin

Sobota sa od rána niesla v duchu búrok na celom území Slovenska. Kým doobeda bolo búrlivo najmä na západe a v strede, v poobedných hodinách sa búrky presunuli najmä na východ, kde úradovali v plnej sile až do neskorých večerných hodín. 

Západ a stred Slovenska sa v sobotu zobudil do daždivého rána. Búrková línia, ktorá celé doobedie postupovala na severovýchod, prinášala intenzívne zrážky aj silný vietor, veľké škody našťastie nenapáchala. 

Zatiaľ čo počasie na väčšine Slovenska včera doobeda ovplyvňoval studený front a teploty neprevýšili +20 °C, vo východnej časti našej krajiny si užívali jasnú oblohu a teploty, ktoré sa na juhovýchode šplhali k +30 °C. Búrky však napokon neobišli ani východné Slovensko a poobede sa aj tu preukázali v plnej sile.

Prvé škody krátko poobede

V poobedných hodinách začali búrky od západu postupne doznievať a celá línia postupovala na severovýchod. Kým na západe sa obloha vyjasnila, na strednom Slovensku ešte sužovali búrky okolie Liptova a Vysokých Tatier.

 

Okolo poludnia sa na v okolí Popradu objavilo drobné krupobitie, pričom ľadové krúpy dosahovali veľkosť okolo 1 cm.

Hôrka pri Poprade
Hôrka pri Poprade, foto: Veronika Piervolová Ďanovská

Rovnako pri Poprade, konkrétne v Kvetnicou, sa prehnala veľmi silná búrka sprevádzaná nárazovým vetrom. Búrka trvala asi 15 minút, no stihla polámal a vyvrátiť aj niekoľko stromov, ktoré skončili na vozovke. 

Kvetnica
Kvetnica, foto: Marko Gi/WA

Podvečer už búrky naplno sužovali východ

Aj keď im to chvíľu trvalo, napokon búrky dorazili aj na východ, kam priniesli silný nárazový vietor a lokálne aj drobné krupobitie. Napriek tomu, že sa po prvej vlne presunuli nad Ukrajinu a Poľsko, nebolo všetkému koniec a už onedlho mali na východe znovu udrieť naplno.

To sa stalo okolo 20:00 h, kedy na východe po krátkej pauze udrela naplno ďalšia vlna búrok, ktorá úradovala až do neskorých večerných hodín.

 

S pribúdajúcimi večernými hodinami sužovali Gemer a východ nášho územia dokonca supercely, ktoré prinášali okrem početných bleskových výbojov a prudkých prívalových dažďov aj krúpy.

Najväčšie krúpy boli zaznamenané na Zemplíne v obci Lieskovec, kde dosiahli priemer 4 cm. Krúpy väčších rozmerov sa objavili napríklad aj vo Vranove nad Topľou. 

krúpy vo Vranove
krúpy vo Vranove, foto: Samuel Matta/FB iMeteo

Búrky úradovali do neskorých hodín, do priecestia udrel blesk

Búrky úradovali až do noci a prinášali so sebou aj výraznú bleskovú aktivitu. Tá sa podpísala aj nad dopravnou situáciou v okolí Košíc.

Do priecestia na úseku Valaliky smer Barca podľa svedkov udrel blesk a vyhodilo elektrický prúd. Na úseku nefungovala svetelná signalizácia, čo komplikovalo dopravnú situáciu.

Dobrou správou je, že búrky napokon ustali a nás dnes podľa predpovedí čaká krásna slnečná nedeľa.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
15 °C / -1 °C
Vladimíra
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / -1 °C
Hedviga
Piatok
Polooblačno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Sobota
Jasno
16 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
15 °C / 1 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
19 °C / 1 °C
Uršuľa
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd