FOTO: Polárnu žiaru sa podarilo zachytiť aj uplynulú noc

Ema Bazhaykin

Polárnu žiaru sa na našom území podarilo pozorovať aj v noci zo soboty na nedeľu napriek nepriaznivým meteorologickým podmienkam. Skalní fanúšikovia sa nimi nedali odradiť a zábery tohto prírodného fenoménu tak vznikli aj počas uplynulej noci.

V piatok večer doslova vybuchol slovenský internet. Nebolo to však pre prehru slovenských hokejistov, ale vďaka polárnej žiare, ktorá bola v našich končinách najsilnejšia za posledné desaťročia a uvidieť sa ju podarilo tisícom pozorovateľov u nás aj v susedných krajinách. Krátko po desiatej hodine večer začalo nebeské divadlo, ktoré pokračovalo až do skorého rána ďalšieho dňa a žiaru pritom nebolo ťažké pozorovať ani cez svetlá miest.

Ráno však prinieslo veľké sklamanie tým, ktorí toto predstavenie prespali. Mnohí vložili svoje nádeje do noci zo soboty na nedeľu, kedy sa predpovedalo, že by sa polárna žiara mohla prejaviť v stále pomerne veľkej sile. Ak pozorovaniu niečo neprialo, boli to meteorologické podmienky. Napriek tomu sa našli nadšenci, ktorí to nevzdali a na polárnu žiaru si počkali.

Podmienky zo soboty na nedeľu neboli ideálne

Ešte včera sa očakávalo, že počas noci by na strednom a východnom Slovensku mala byť polárna žiara viditeľná len ojedinele. Napriek tomu, že geomagnetická búrka dosiahla silu G3, čo je stále pomerne silná búrka, pozorovaniu nepriala najmä oblačnosť.

 

Najvyššia pravdepodobnosť na pozorovanie polárnej žiary bola včera v oblasti západného Slovenska, kde sa očakávalo, že ideálny čas na pozorovanie polárnej žiary by mohol byť od 21:00 do 01:00. 

Nakoniec zostali mnohí sklamaní. Okrem toho, že sme na väčšine územia nemali ideálne podmienky na pozorovanie, včerajšia polárna žiara bola aj veľmi rýchla a netrvala dlho. Na väčšine územia sa dala zachytiť jedine fotograficky. Odmenu dostali len tí nadšenci, ktorí neoblomne čakali a najlepšie zábery sa im podarilo vytvoriť medzi 22:00 a 23:00.

Zábery včerajšej polárnej žiary nad Slovenskom, Českom a Nemeckom si môžete pozrieť v galérii.

Uvidíme najsilnejšiu polárnu žiaru dnes večer?

Pozorovanie polárnej žiary bude ideálnejšie v nedeľu. Počas dňa sa totiž začne oblačnosť na našom území zmenšovať a dopoludnia sa vyjasní.

Podmienky naviac naznačujú, že geomagnetická búrka tak skoro neskončí a na Slnku dochádza aj naďalej k pomerne veľkým erupciám. Predpokladá sa, že dnes búrka udrie znovu o sile G4 až G5.

 

Čo robiť, aby vám polárna žiara dnes večer neunikla?

Dnes večer máte možno poslednú šancu uvidieť polárnu žiaru na našom území, nenechajte si ju preto ujsť a urobte všetko preto, aby sa vám polárnu žiaru podarilo pozorovať.

Nezabudnite sa pozerať na severný obzor a za pozorovaním vycestovať za mesto, ďalej od svetelného smogu a ideálne na vyvýšené miesto. Ak sa vám ju zo začiatku nepodarí zachytiť voľným okom, skúste fotoaparát. Objektív fotoaparátu dokáže oveľa lepšie zachytiť spektrum farieb polárnej žiary. Prepnite fotoaparát do nočného režimu, držte telefón stabilne a spustite spúšť.

Sledujte aurorálne monitory, napríklad na stránke spaceweatherlive.com či cez mobilnú aplikáciu aurora-alerts.com.

A nezabudnite nám poslať fotografie do redakcie prostredníctvom tohto odkazu. K dispozícii sme vám aj prostredníctvom aplikácie WhatsApp. Na vaše úlovky sa už teraz tešíme.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd