FOTO: Počasie včera konečne prialo pozorovaniu polárnej žiary

FOTO: Počasie včera konečne prialo pozorovaniu polárnej žiary
Ema Bazhaykin

Milovníci polárnej žiary si netrpezlivo chystali objektívy svojich fotoaparátov celý víkend, ideálne počasie na jej pozorovanie však konečne prišlo až včera.

Na Slnku došlo vo štvrtok k najsilnejšej erupcii v súčasnom cykle slnečnej aktivity a následne k výronom koronálnej hmoty smerom k našej Zemi.

Koronálna hmota spôsobila geomagnetickú búrku triedy až G3, ktorá vytvára ideálne podmienky pre pozorovanie polárnej žiary.

Milovníci tohto nebeského úkazu tak boli v netrpezlivom očakávaní už od piatkového večera, pozorovaniu polárnej žiary na našom území však bránilo hneď niekoľko faktorov.

 

Príchod hmoty sa oneskoril

Príchod koronálnej hmoty sa o niečo oneskoril, nebeskú šou si tak mohli vychutnať len v Amerike a Kanade, keďže k nám dorazila v čase, keď sme mali deň.

Zvyšky polárnej žiary sme ale mohli zaznamenať na našom území už v noci z nedele na pondelok. Opäť to však malo jeden háčik – nielen, že žiara bola veľmi slabá, ale jej pozorovaniu bránila aj pretrvávajúca oblačnosť.

S príchodom nového pracovného týždňa sa však na naše územie konečne vrátilo aj pekné počasie a jasná obloha na mnohých miestach. Pozorovaniu krásnej polárnej žiary v noci z pondelka na utorok tak už nič nebránilo.

 

Polárna žiara sa napokon ukázala v plnej kráse

Predpovedať príchod polárnej žiary nie je jednoduché, počas celého dňa sa však objavovali indície, že noc z pondelka na utorok napokon prinesie predstavenie, na ktoré sme netrpezlivo čakali celý víkend.

Polárna žiara v Brezove
Polárna žiara v Brezove, foto: Peter Partila

Stalo sa tak už pred 21:00 h a aj vďaka ustupujúcej oblačnosti sme si mohli dlhšie vychutnávať pohľad na tento svetelný úkaz.

O fotografie sa s nami podelili naši čitatelia, podľa ktorých bola polárna žiara na niektorých miestach viditeľná aj voľným  okom, inde robila problém hmla a dala sa pozorovať len cez fotoaparát.  

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 5 °C
Brigita
Zajtra
Prehánky
20 °C / 6 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Slavomíra
Piatok
Občasný dážď
19 °C / 6 °C
Valentína
Sobota
Prehánky
15 °C / 5 °C
Maximilián
Nedeľa
Zamračené
15 °C / 2 °C
Koloman
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd