FOTO: Pozrite si najkrajšie zábery polárnej žiary na Slovensku. Vyvolala ju nečakaná geomagnetická búrka

Veronika Salayová

V nedeľu v noci mnohých Slovákov prekvapila mimoriadne silná polárna žiara, ktorá sa objavila na nočnej oblohe po 21.00 hod. Vznikla v dôsledku nečakane silnej geomagnetickej búrky triedy G4. 

Na severe Európy sa polárne žiary vyskytujú pomerne často, ale len zriedka sú pozorovateľné zo strednej časti kontinentu. Všetci tí, ktorí sa v nedeľu noci pozerali na nočnú oblohu, mohli byť svedkom úchvatného javu, ktorý v našich končinách vôbec nie je bežný.

Na oblohe sa nečakane objavila veľmi výrazná polárna žiara, ktorá hýrila farbami − od zelene, žltej až po fialovú, červenú a sýto ružovú. Bola pozorovateľná voľným okom z celého nášho územia na jasnej oblohe.

Stáva sa, že raz za čas našu Zem zasiahne silná geomagnetická búrka, ktorá vyvolá polárne žiary viditeľné aj v južnejších zemepisných šírkach od severného pólu, no málokedy je taká intenzívna, ako bola počas uplynulej noci.

Zem v nedeľu nečakane zasiahla geomagnetická búrka triedy G4, ktorá je charakterizovaná ako silná geomagnetická búrka. Preto nečakaná, lebo prúd koronálnej hmoty pochádzajúci zo Slnka dorazil skôr a magnetosféru Zeme zasiahla väčšou silou slnečného vetra, ako americkí prognostici avizovali. 

Geomagnetická búrka stále prebieha

Polárna žiara sa rozšírila po takmer celej Európe. Pozorovali ju Poliaci, Nemci, Česi, Slováci, Maďari, a dokonca aj Francúzi. Jasné červená polárna žiara bola okrem iného hlásená aj v ďalekej Číne, informuje Space Weather. 

Geomagnetická búrka pokračovala aj v Severnej Amerike, kde sa takisto objavili nádherné polárne žiary. Tie rozžiarili oblohu v južnejších polohách ako napríklad v Severnej Karolíne, Utahu, Colorade, Kalifornii, ale aj v Oklahome či v Novom Mexiku.

Podľa prognostikov z Centra predpovede pre vesmírne počasie NOAA silná geomagnetická búrka stále prebieha. V pondelok sa jej intenzita odhaduje na geomagnetickú búrku triedy G3. 

Ak ste náhodou polárnu žiaru nevideli na vlastné oči, vybrali sme pre vás najlepšie fotografie polárnej žiary zo Slovenska, ale aj z Maďarska a Česka, ktoré nájdete v našej galérii pod článkom. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd