FOTO: Nad Slovenskom sa ukázala polárna žiara. Pre nepriaznivé počasie ju nevideli všetci

Dominik Cenkner

Vesmír si pre Slovensko pripravil nádherné nebeské divadlo. Po čase sa opäť ukázala polárna žiara. Pre nepriaznivé počasie ju však nemohli pozorovať všetci.

Štvrtkový večer sa okrem blížiacich sa výdatných zrážok, o ktorých informujeme v našom live textovom prenose >>>TU, nesie, resp. na krátky čas aj niesol v znamení pozorovania polárnej žiary.

Šance na jej pozorovanie sa zväčšovali po 20. hodine, kedy dáta túto možnosť začali potvrdzovať. Aurorálny oval bol výborný a vysoká bola aj hodnota hemisférickej sily.

Polárnu žiaru si tak mohli vychutnať najmä obyvatelia na východe Slovenska, kde je stále najmenej oblačnosti. Na západnom a z časti aj na strednom Slovensku už totiž prší kvôli prichádzajúcej tlakovej níži Anett.

 

Trošku viditeľná aj voľným okom

Z dostupných informácií od fotografov vyplýva, že na krátko a veľmi slabo ju bolo vidieť aj voľným okom. Objektívom sa však podarilo zachytiť nádherné zábery.

Dôkazom toho sú fotografie aj od pána Jána Gajdoša z Belej nad Cirochou. Jeho zábery sú vám, našim verným čitateľom známe, nakoľko ich prinášame aj na našom webe.

Čo je polárna žiara?

Polárna žiara, známa tiež ako aurora borealis na severnej pologuli a aurora australis na južnej pologuli, je fascinujúci prírodný jav, ktorý vzniká, keď častice nabitých častíc zo Slnca narazia na zemskú atmosféru. Tento zrážkový proces spôsobuje, že atómy a molekuly vo vysokej atmosfére emitujú svetlo rôznych farieb a tvarov, čo vedie k vytvoreniu nádherných svetelných predstavení na oblohe.

Polárna žiara je najčastejšie viditeľná v oblastiach blízko magnetických pólov, kde je zemské magnetické pole najintenzívnejšie. Aj kvôli tomu, že Slnko je aktuálne v závere svojho cyklu, ju však pozorujeme aj v našich zemepisných šírkach.

 

Pripomeňme ešte, že farby polárnej žiary môžu byť rôzne, od zelených až po ružové a fialové, v závislosti od typu plynov v atmosfére a výšky, na ktorej dochádza k emisii.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd