FOTO: Nad Slovensko dorazilo veľké množstvo saharského prachu. Ovplyvní aj dnešné teploty

FOTO: Nad Slovensko dorazilo veľké množstvo saharského prachu. Ovplyvní aj dnešné teploty
Dominik Cenkner

Biela sobota bielou rozhodne nie je. Nad Slovensko totiž dorazilo veľké množstvo saharského prachu. Obloha sa tak sfarbila do hneda, resp. do biela.

Počasie na našom území dnes ovplyvňuje dvojica tlakových útvarov - rozsiahla oblasť nízkeho tlaku vzduchu nad západnou Európou a priľahlým oceánom a tlaková výš so stredom nad Čiernym morom.

Práve medzi nimi do karpatskej oblasti prúdi od juhozápadu veľmi teplý vzduch. V tomto juhozápadnom prúdení sa do strednej Európy, a teda aj na Slovensko, dostáva veľké množstvo saharského prachu.

Ako informuje Slovenský hydrometeorologický ústav, deje sa tak nielen vo vyšších vrstvách ovzdušia, ale aj v tých najspodnejších.

 
Prach nad bratislavským letiskom v sobotu ráno
Prach nad bratislavským letiskom v sobotu ráno, Jozsi Kohut

Vplyv na oblačnosť i teploty

Množstvo prachu je tak výrazné, že už od ranných hodín pozorujeme sfarbenie oblohy do hneda. Deje sa tak na celom našom území.

Saharský prach spôsobuje aj tvorbu vysokej oblačnosti, s ktorou numerické modely nepočítali. Napr. nad Bratislavským letiskom je ho toľko, že to prístroje detekujú ako oblačnosť.

Môžeme predpokladať, že saharský prach ovplyvní aj dnešné maximálne denné teploty. Množstvo prachu v atmosfére sa v priebehu dňa nad naším územím lokálne ešte zvýši, keďže v Stredomorí je ho aktuálne ešte viac a južné až juhozápadné prúdenie bude pretrvávať aj po zvyšok dňa,“ informuje SHMÚ. Situáciu tak budeme počas dňa sledovať.

Podobne sú na tom aj okolité krajiny

Nielen Slovensko zasiahla vlna prachu zo Sahary. Podobne sú na tom aj v Česku či Maďarsku. Práve nad Maďarskom ho je najviac.

Situácia sa navyše nebude výraznejšie meniť ani v nasledujúcich dňoch. Podľa predpovedných modelov musíme so saharským prachom nad Slovenskom počítať až do utorkového poludnia.

Družicový záber zachytávajúci saharský prach v Európe
Družicový záber zachytávajúci saharský prach v Európe, eumetsat.int

Saharský prach a zdravie ľudí

Saharský prach môže zhoršiť dýchacie ťažkosti u ľudí s astmou, chronickou bronchitídou a inými pľúcnymi ochoreniami. Odporúča sa im nosiť respirátor alebo rúško pri pobyte vonku. Kvôli zníženej viditeľnosti môže ovplyvniť dianie na cestách či leteckú dopravu.

Ako sa chrániť pred saharským prachom? Ak je to možné, zostaňte v interiéri, najmä ak máte dýchacie ťažkosti. Zatvorte okná, aby ste zabránili jeho vniknutiu do domu. Pravidelne si umývajte ruky, aby ste sa zbavili prachu, ktorý sa vám mohol dostať na pokožku.

So svojimi úlovkami sa môžete pochváliť

Na záver len pripomíname, že ak sa vám podarí zachytiť, či už vo forme fotografie alebo videa, niečo zaujímavé s počasím či astronómiou, určite nám to pošlite. Napr. to, ako to so saharským prachom vyzerá u vás.

 

Môžete tak urobiť napr. prostredníctvom tohto odkazu. K dispozícii sme vám však aj prostredníctvom aplikácie WhatsApp.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Zajtra
Jasno
17 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
16 °C / -3 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
16 °C / -4 °C
Uršuľa
Utorok
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Streda
Jasno
16 °C / -3 °C
Alojza
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd