FOTO: Na viacerých miestach Slovenska sa objavili vzácne asperitas

Veronika Sádovská

Na Slovensku sa zamračilo a na niektorých miestach sa objavili aj vzácne a veľmi zvláštne oblaky. Hlavne na severe Slovenska sa je už od rána na čo pozerať.

Sychravé a zamračené počasie nemusí byť len nudné. Ak sa v správny čas pozriete na oblohu, môžete spozorovať naozajstné skvosty. Náš čitateľ nám poslal fotografie vzácnych oblakov z okolia Tatier, avšak ďalší od rána zaznamenali zaujímavú oblačnosť aj na Liptove.

Vzácny typ oblakov spolu s dažďom dnes privítali jeseň. Pozrite sa sami, aké úlovky nám naši čitatelia poslali.

 

Asperitas na oblohe nevidíme často

Tento typ oblakov sa môže objaviť pri búrkach alebo počas výdatných dažďov. Práve tie dnes zasiahli najprv juhozápad a neskôr sa zrážky postupne nasunuli aj nad stred Slovenska, odkiaľ sú aj fotografie nižšie.

Ide o vzácny a výrazný typ oblačnosti, ktorý bol oficiálne uznaný v Medzinárodnom atlase oblakov v roku 2017. Charakterizuje ho zvlnený, vlnovitý vzhľad, ktorý vytvára dramatický a chaotický dojem na oblohe. Asperitas sa môže vyskytovať v rôznych výškach, ale najčastejšie je spojený so stratiformnými oblakmi, ako sú Altostratus alebo Stratocumulus.

Pred oficiálnym uznaním v roku 2017 boli asperitas oblaky známe pod neformálnym názvom undulatus asperatus, čo znamená „rozvlnené a drsné“. Prvotné návrhy na ich uznanie ako samostatného typu oblačnosti boli podané v roku 2009 organizáciou Cloud Appreciation Society. Vďaka úsiliu tejto organizácie a podpore verejnosti a vedeckej komunity boli asperitas oblaky nakoniec uznané a zaradené do Medzinárodného atlasu oblakov.

 

Oceán na oblohe

Vzhľad týchto oblakov mnohým pripomína morské vlny, ktoré ale vidia na oblohe. To je spôsobené práve vetrom, vertikálnym pohybom vzduchu, ktorého turbulentné prúdenie vytvorí takéto štruktúry. 

Asperitas sú vyhľadávané meteofotografmi práve pre ich dramatický vzhľad, ktorý môže byť ešte podporený svetlom, ktoré preniká cez nerovnakú vertikálnu šírku oblakov. To spôsobuje aj ich sfarbenie, ktoré môže ísť od klasických sivých farieb až po tmavošedú.

Tieto oblaky priamo výrazné zrážky neprinášajú, ale často sa objavujú v spojitosti s výraznými zrážkami či búrkami, prevažne už na okraji zrážkového pásma.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
22 °C / 6 °C
Olympia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd