FOTO: Kúsok za našimi hranicami vyčíňa supercela. Morava je pod vrstvou krúp. Búrky teraz smerujú k nám

Veronika Salayová

Nielen na východe vyčíňa supercela, ale aj na Morave kúsok od našich hraníc. Tamojšia supercela priniesla intenzívne krupobitie a zasypala Moravu poriadnou vrstvou ľadových krúp. 

Dnes sa očakáva v našej oblasti výskyt veľmi silných búrok. Kým prvé dnešné búrky krátko poobede boli slabšie, situácia sa s pribúdajúcimi hodinami začína meniť a búrky sú čoraz silnejšie. 

V oblasti Gelnice sa dnes popoludní sformovala zatiaľ najsilnejšia búrková bunka na Slovensku, ktorá prerástla až do supercely. Tá zasiahla Košice, kde priniesla intenzívne krupobitie a aj silný nárazový vietor. V meste sa dokonca vyskytol aj downburst.

Okrem zhluku búrok na východe je však nebezpečná situácia aj na Morave, kúsok od našich hraníc. V obci Koryčany na Morave sa taktiež nedávno prehnala silná supercela, ktorá vyprodukovala ľadové krúpy o veľkosti 2 cm. 

 

Biela obec sa po prechode supercely 

Krupobitie bolo také intenzívne, že v uliciach obce sa za krátku chvíľu vytvorila súvislá vrstva krúp a ulice sa zmenili na biele. Okrem krúp však supercela priniesla aj veľké množstvo vody a časť obce sa ocitla pod vodou.

supercela doniesla takéto krúpy
supercela doniesla takéto krúpy, foto: Martin Rešetka
 

Tieto búrky z Moravy postupujú naším smerom a teraz majú namierené k slovenským hraniciam. Okrem búrok na Morave sa v Rakúsku a v centrálnej časti Česka sformovala búrková línia. Očakáva sa, že vo večerných hodinách môže doraziť až nad naše územie.

Situácia tak môže byť ešte veľmi nebezpečná. Ďalšia vlna búrok dorazí v nočných hodinách, a rovnako aj tieto búrky budú nebezpečné. Viac sa dočítate TU

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
33 °C / 15 °C
Peter
Zajtra
Skoro jasno, búrky
35 °C / 15 °C
Melánia
Pondelok
Búrky
25 °C / 14 °C
Diana
Utorok
Prehánky, búrky
27 °C / 12 °C
Berta
Streda
Prehánky
25 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Prokop
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd