FOTO: Kométu Tsuchinshan-ATLAS je možné pozorovať už aj zo Slovenska

Ema Bazhaykin

Aj keď k Zemi bola najbližšie už pred dvomi dňami, prvé nádherné fotky tejto kométy zo Slovenska sa začali objavovať až včera. Dôvod je jednoduchý – počasie sa konečne umúdrilo.

Pre pozorovanie kométy C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) sú práve teraz tie najideálnejšie dni. 

Najbližšie od Zeme bola kométa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) medzi 11. a 12. októbrom, kedy bola vzdialená takmer 71 miliónov kilometrov a dosahovala skvelú jasnosť od -1,5 magnitúdy (jasnosť Síria) až po -4 magnitúdy (jasnosť Venuše).

Do karát nám však nehral jeden malý detail – počasie.

 

Obloha sa vyjasnila a pozorovaniu už nič nebráni

Zamračená obloha nás už potrápila aj v noci z 10. na 11. októbra, kedy sa na oblohe ukázala jedna z najkrajších polárnych žiar v poslednom období.

Pohľad na ňu si však užívala len východná polovica Slovenska, keďže na tej západnej bolo beznádejne zamračené.

Oblačnosť nám posledné dni nepriala ani pri pozorovaní kométy C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), včera sa však už aj mnohým z našich čitateľov podarilo urobiť krásne zábery, o čom sa môžete presvedčiť v našej galérii.

Keďže kométa nie je polárna žiara a na našej oblohe pobudne dlhšie, zúfať nemusíte, lebo počas tohto týždňa bude ešte veľa príležitostí na jej pozorovanie.

O lepšie meteorologické podmienky sa postará tlaková výš, ktorá sa za studeným frontom rozširuje do našej oblasti.

 

Koľko dní ešte zostáva na pozorovanie kométy?

Kométa úspešne dosiahla perihélium, čo je bod na svojej dráhe najbližšie k Slnku, 27. septembra a ľudia na južnej pologuli ju mohli vidieť v septembri a začiatkom októbra.

Teraz ľadové teleso opúšťa vnútornú slnečnú sústavu a podľa NASA bude viditeľná pre ľudí na severnej pologuli od polovice októbra do začiatku novembra.

Kométa je v týchto dňoch dobre viditeľná krátko po západe slnka nad západným obzorom. Najlepšie je hľadať ju tesne po súmraku, približne 45 minút po západe slnka na jasnej oblohe

Približne na rovnakom mieste sa bude kométa objavovať každý deň do začiatku novembra, až kým sa nebude pomaly od nás vzďaľovať a bude na oblohe stále vyššie a vyššie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
14 °C / 1 °C
Boris
Zajtra
Jasno
15 °C / 0 °C
Terézia
Streda
Jasno
15 °C / -1 °C
Vladimíra
Štvrtok
Skoro jasno
15 °C / -1 °C
Hedviga
Piatok
Polooblačno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Sobota
Jasno
16 °C / -1 °C
Kristián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd