FOTO: Kométa je už na oblohe viditeľná. Ako ju pozorovať?

FOTO: Kométa je už na oblohe viditeľná. Ako ju pozorovať?
Veronika Sádovská

Kométu C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS, ktorá bude veľkou udalosťou na tohtoročnej jesennej oblohe, už môžeme vidieť. Bude stále jasnejšia a pripravte sa na najväčšie nebeské divadlo posledných rokov.

Kométa C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS prináša nádhernú nebeskú udalosť po celom svete, mobilizuje nadšencov astronómie a fotografie, ktorí sa zobudia skoro, aby ju zvečnili počas jej najvyššieho jasu a to na úsvite. 

Medzi nimi je aj Talian Giovanni Tumino, ktorý v srdci Sicílie, v Raguse, odfotografoval kométu z centra mesta Iblea. Úchvatné fotografie ukazujú to, čo bude hlavnou udalosťou tohtoročnej jesennej oblohy.

 

Kométu je už vidieť

„Pozorovacie/fotografické okno je veľmi krátke, asi 15 minút. Potom sa kométa kúpe v slnečnom svetle. Voľným okom to ešte nie je viditeľné ,“ vysvetlil Giovanni.

Zatiaľ ju pozorovali na Kanárskych ostrovoch a v Taliansku, avšak čoskoro ju uvidíme už aj my na Slovensku.

Kométa Atlas viditeľná z Talianska
Kométa Atlas viditeľná z Talianska, Giovanni Tumino

Máme pred sebou najväčšiu udalosť tohto roka

Tie najoptimistickejšie predpovede už v lete sľubovali, že by kométa mohla byť jasnejšia ako kométa NEOWISE z roku 2020. Zdá sa, že byť optimistom sa tentoraz vyplatilo a pravdepodobne to bude najjasnejšia kométa za posledných 100 rokov.

Zdá sa, že táto kométa predčila všetky ostatné. Podľa všetkého má veľké jadro, vďaka čomu je jasnejšia (dostatočná na to, aby bola objavená veľmi ďaleko od Slnka). Je predurčená na veľmi blízke stretnutie s našou hviezdou.

A čo je najzaujímavejšie, prejde takmer priamo medzi Zemou a Slnkom a priblíži sa na 70 miliónov kilometrov od nás len dva týždne po perihéliu (najbližší prechod k Slnku). Čím bližšie je kométa k Zemi, tým jasnejšia sa nám javí.

 

Už o pár dní ju uvidíme aj my

Z nášho územia ju budeme môcť pozorovať už o veľmi krátku dobu a to od 10. októbra. Nájdete ju veľmi nízko nad západným obzorom približne 45 minút po západe Slnka. Tento presun zo svitania k západu Slnka je kvôli tomu, že kým ju budeme môcť vidieť už preletí okolo Slnka a bude sa približovať k Zemi.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
19 °C / 7 °C
Václav
Zajtra
Oblačno
15 °C / 2 °C
Michal
Pondelok
Skoro jasno
16 °C / -1 °C
Jarolím
Utorok
Jasno
17 °C / -2 °C
Arnold
Streda
Polooblačno
17 °C / -1 °C
Levoslav
Štvrtok
Dážď
18 °C / 4 °C
Stela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd