FOTO: Jedovatý pavúk Nosferatu je už aj v Bratislave. Kde presne ho videli?

FOTO: Jedovatý pavúk Nosferatu je už aj v Bratislave. Kde presne ho videli?
Veronika Salayová

Jedovatý pavúk Nosferatu sa zo Stredomoria rozšíril už aj do strednej Európy. Podľa svedkov bol videný aj v Bratislave, kde ho dokonca aj odfotili. 

Len včera sme vás informovali o jedovatom stredomorskom pavúkovi s príznačným menom Nosferatu (Zoropsis spinimana) a už aj sa naši čitatelia ozvali, že bol videný aj v našom hlavnom meste − v Bratislave

Jeden z našich čitateľov ho dokonca aj odfotil pred dvomi týždňami na futbalovom ihrisku v Jarovciach v Bratislave. Podľa jeho slov meral 8 až 10 cm. Na fotografii, ktorú nám do redakcie poslal, je zrejmé, že ide o pavúka Nosferatu. 

pavúk Nosferatu videný v Jarovciach
pavúk Nosferatu videný v Jarovciach, foto: Milan Košík
 

Zrejme sa k nám dostal z Rakúska

Tohto pavúka bolo doposiaľ možné vidieť takmer všade v Nemecku, no postupne sa udomácnil už aj v Poľsku, v západnom Česku a Rakúsku. Najbližšie k našim hraniciam bol zaznamenaný pri Viedni, takže sa zrejme k nám dostal práve z Rakúska. 

Tento jedovatý, no nie nebezpečný pavúk sa prirodzene vyskytuje iba v Stredomorí, no v dôsledku klimatických zmien a turizmu sa rozširuje viac na sever, a udomácňuje sa aj v našej oblasti.

Počas nastupujúcej jesene sa môže ukryť aj v ľudských príbytkoch, keďže vyhľadáva suché a teplé prostredie. Tento pavúk netká pavučiny, na svoju korisť nehybne čaká a vo vhodnom momente zaútočí. Živí sa muchami, molami a inými pavúkmi.

 

Na ľudí zväčša neútočí

Aj keď je Nosferatu jedovatý, nie je pre človeka nebezpečný. Jeho uhryznutie je síce bolestivé, približne tak ako uštipnutie osou, ale pre človeka je jeho jed väčšinou neškodný. Problémy môže spôsobiť iba silným alergikom. 

Útok navyše nie je veľmi pravdepodobný, keďže sa snaží pred človekom zväčša skryť. Uhryzne vás len z prípade, že ho zaženiete do kúta alebo inak vyprovokujete. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Zajtra
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Skoro jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd