FOTO: Ex-hurikán sa rúti Európou. Necháva za sebou škody aj ranených

Ema Bazhaykin

Juhozápad Európy zasiahol dnes v ranných hodinách ex-hurikán Kirk, ktorý priniesol do Portugalska a Španielska extrémne silný vietor a dážď. Pokračuje cez Francúzsko, kde po nedávnych lejakoch vylamuje stromy ako zápalky.

Ex-hurikán Kirk štvrtej kategórie, ktorý zdegradoval na post-tropickú tlakovú níž, podľa očakávaní dorazil na brehy Európy dnes ráno.

Do viacerých európskych krajín priniesol búrlivé počasie, extrémne silný vietor a prudké lejaky. Katastrofa ako prvé zasiahla ráno Portugalsko, a to najmä sever krajiny.

Portugalsko čelí silnému vetru aj záplavám

Portugalská civilná obrana informovala, že od nočných hodín do stredy 10:00 h miestneho času prijala vyše 1 600 hlásení, ktoré sa týkali väčšinou popadaných stromov. Tie viedli k vážnym výpadkom elektriny.

V stredu ráno bolo bez elektriny vyše 300-tisíc zákazníkov.

 

Najzložitejšia situácia je v severnej časti krajiny, kde došlo aj k zosuvom pôdy. Zdravotnícke služby v meste Porto na severozápade uviedli, že pri páde stromu na cestu sa zranili najmenej traja ľudia v aute.

V meste Vouzeli v okrese Viseu spadol strom na auto. Jedna osoba bola zranená. S ľahkými zraneniami ju previezli do nemocnice. Štátna cesta č.16 bola počas trvania udalosti uzavretá.

V celej krajine je pre záplavy a stromy ležiace na ceste neprejazdných niekoľko desiatok rýchlostných ciest a jedna diaľnica. Pre búrku v Atlantiku bolo dočasne uzavretých niekoľko prístavov. Ťažkosti boli aj vo vlakovej doprave.

Podľa úradov okresu Viseu na centrálnom severe krajiny zničili búrky tisíce ovocných stromov, najmä jabloní, v obciach Armamar a Mojementa da Beira.

V meste Vila Nova de Gaia neďaleko Porta poškodil padajúci žeriav trojposchodový bytový dom. Na mnohých miestach krajiny muselo byť pre počasie pozastavené vyučovanie. V areáli školy v Porte vietor zlomil tri stromy.

 

V mestečku Arcos de Valdevez v štvrti Viana do Castelo sa rieka Vez vyliala z brehov a zaplavila historické centrum, hotel a parkovisko.

Šéf miestnej civilnej obrany Olegario Goncalves pre portugalskú tlačovú agentúru Lusa uviedol, že v meste uzavreli tri mosty. Dodal, že ide o jednu z najhorších povodní za posledné roky.

Kirk už úraduje aj vo Francúzsku

Ex-hurikán Kirk postupuje ďalej na severovýchod cez Francúzsko a v priebehu noci bude slabnúť, čo mu však nezabránilo v tom, aby napáchal škody aj tu.

Na hrebeňoch Pyrenejí medzi Španielskom a Francúzskom dnes vietor dosahoval rýchlosť až 211 km/h a s obrovskou silou sa rútil ďalej.

Mnohé oblasti Francúzska sa ešte nespamätali z intenzívnych dažďov na začiatku týždňa, ktoré niekde priniesli aj 80 mm úhrn zrážok.

Keď sa dnes do stromov na podmočenej pôde oprel vietor o sile niekde až 113 km/h, padali doslova ako zápalky, ohrozovali obyvateľov a komplikovali dopravu na juhu krajiny.

 

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
22 °C / 7 °C
Slavomíra
Zajtra
Prehánky
17 °C / 5 °C
Valentína
Sobota
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Maximilián
Nedeľa
Skoro jasno
14 °C / 2 °C
Koloman
Pondelok
Skoro jasno
13 °C / 1 °C
Boris
Utorok
Jasno
12 °C / -2 °C
Terézia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd