FOTO: Do Álp dorazil PRVÝ SNEH sezóny. Takto sa v Taliansku zabelelo

Veronika Salayová

Do Álp dnes ráno dorazilo prvé sneženie tejto sezóny. Takto výrazne sa zabelel jeden z talianskych priesmykov. Postupne nasneží aj v ďalších alpských oblastiach. 

V talianskych Alpách už sneží − a veru snehu nie je málo. Zatiaľ čo výdatné dažde ovplyvňujú nižšie položené oblasti a údolia, vo vyšších polohách Talianska sa objavujú prvé snehové vločky. 

V talianskom horskom priesmyku Stelvio, ktorý sa nachádza v nadmorskej výške 2 700 metrov nad morom, už dnes ráno nasnežilo a tešia sa tu vôbec prvej snehovej nádielke v krajine v tejto zimnej sezóne.

Do dnešného rána sa tento priesmyk výrazne zabelel a v tejto vysoko položenej oblasti nasnežilo približne 10 cm snehu, no snežiť neprestáva a pribudne ho ešte viac.

 

V Alpách bude výrazne snežiť

Teploty sa pohybujú okolo 0 °C a snehu bude výrazne pribúdať. Zrážky totiž budú ovplyvňovať počasie v južnej a strednej Európe aj ďalšie dni a daždivo bude minimálne až do konca tohto týždňa. 

Zrážok bude toľko, že dokonca v krajinách ako Taliansko, Slovinsko a Chorvátsko hrozia v týchto dňoch povodne. V Alpách sa budú kvapalné zrážky v dôsledku nižších teplôt meniť na snehové, pričom numerické modely avizujú, že snehu bude zrejme viac, ako sa pôvodne očakávalo.

Najnovšie modely avizujú 50 cm snehu, lokálne ešte viac, a to až do 70 cm. Snežiť by pritom malo v talianskych, švajčiarskych aj rakúskych Alpách, pričom hranica sneženia bude v nasledujúcich dňoch klesať, a to najmä v druhej polovici týždňa, kedy bude ochladenie výraznejšie.

 

Pozrite si prvé sneženie v Alpách na týchto aktuálnych fotografiách. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
22 °C / 6 °C
Olympia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd