FOTO: Búrky priniesli až 10 cm krúpy. Zdemolovali fasády a poškodili až 200 budov

Veronika Salayová

Počas soboty sa Slovinskom prehnali mimoriadne ničivé búrky, ktoré priniesli hotové krúpiská. Tieto ľadové gule dosahovali veľkosť až 10 cm. Poškodených bolo vyše 200 budov.

Škody po včerajších búrkach v Slovinsku sú obrovské. Supercely zasiahli najmä Dolné Štajersko, kde priniesli až 10 cm krúpy.  Takéto obrovské ľadové krúpy zanechali po sebe množstvo škôd a hotovú spúšť.

Najničivejšie škody po búrkach boli v slovinskom meste Slovenske Konjice, kde krúpy poškodili viac ako 200 objektov.  Krúpy zničili mnohé fasády, strechy aj solárne panely. 

Našťastie, búrky s krupobitím sa vyzúrili iba na budovách a k vážnym zraneniam nedošlo. 

takto krúpy poškodili fasády budov
takto krúpy poškodili fasády budov, zdroj: Neurje.si



 

Supercely prinášajú aj obrie krúpy

Supercely, ktoré sa včera prehnali Slovinskom, boli mimoriadne silné. Ide o jednobunkové konvektívne búrky, ktoré obsahujú jeden dlhotrvajúci rotujúci výstupný prúd a dva zostupné prúdy. 

Časť búrky rotuje okolo svojej vertikálnej osi, najmä v oblasti vzostupného prúdu. Táto rotujúca oblasť v búrkovej bunke sa označuje ako tzv. mezocyklóna a dosahuje priemer niekoľko kilometrov.

Supercely bývajú často sprevádzané početnými bleskovými výbojmi a prudkým prívalovým dažďom, krupobitím, pričom v niektorých prípadoch sa objavujú aj tzv. obrie krúpy, tj. s priemerom nad 5 cm, a často pri nich dochádza aj k vzniku nebezpečných tornád.

 

V ojedinelých prípadoch je supercela schopná vyprodukovať krúpy s rozmermi okolo 10 cm, tak ako to bolo práve aj počas včerajších búrok. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Štvrtok
Dážď
22 °C / 7 °C
Edita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd