Floridu zasiahla ďalšia rana. Po dvoch hurikánoch sa šíri smrtiaca mäsožravá baktéria

Floridu zasiahla ďalšia rana. Po dvoch hurikánoch sa šíri smrtiaca mäsožravá baktéria
Veronika Sádovská

Po dvoch hurikánoch, ktoré prešli rýchlo za sebou, Florida zaznamenala veľký nárast počtu infekcií baktériou Vibrio vulnificus, ktorá je známa aj ako mäsožravá baktéria. Zomrelo už 13 ľudí.

Koncom septembra zasiahol severozápad Floridy hurikán Helene a len o necelé dva týždne neskôr centrálnu časť štátu ďalší hurikán - Milton. Pri oboch došlo k rozsiahlym škodám a záplavám, úmrtiam a bezprecedentnej katastrofe.

Obyvatelia Floridy sa z tejto rany budú spamätávať ešte dlhé mesiace, ak nie celý rok. Oblasťou sa ale šíri nová hrozba a to nebezpečná mäsožravá baktéria.

 

Veľký nárast počtu infekcií

V posledných týždňoch zaznamenali oblasti postihnuté povodňami náhly nárast počtu infekcií baktériou Vibrio vulnificus, ktorá je označovaná ako mäsožravá. Floridské ministerstvo zdravotníctva v utorok informovalo, že od začiatku roka bolo v celom štáte potvrdených 74 prípadov a od dvoch ničivých hurikánov bolo zaznamenaných 38 prípadov. K najväčšiemu nárastu prípadov došlo v okresoch Citrus, Hernando, Hillsborough, Lee, Pasco, Pinellas a Sarasota.

Tento rok zomrelo na Floride 13 ľudí v dôsledku infekcie baktériami, ktoré sa živia mäsom. V roku 2023 to bolo 11 ľudí zo 46 prípadov. V roku 2022 zo 74 pacientov zomrelo 17 ľudí. Pred dvoma rokmi bol nárast prípadov spojený s hurikánom Ian.

Nebezpečná mäsožravá baktéria

Baktéria Vibrio vulnificus sa intenzívne množí v teplej morskej vode s teplotou presahujúcou +20 °C. Do tela sa dostáva cez poškodenú kožnú membránu, napríklad cetź odreniny, rany, stopy po uhryznutí zvieratami, popáleniny a cez miesta vpichu liekov. 

Medzi prvé príznaky infekcie patria bolesti hlavy, únava, vysoká teplota a opuchy. Po nich nasleduje zvracanie a hnačka, na koži nakazeného sa môžu objaviť pľuzgiere a fľaky. Stáva sa, že baktéria vyvoláva u infikovaných ľudí pocit dezorientácie.

 

Vibrio vulnificus spôsobuje aj nekrózu tkaniva trupu a končatín (nekrotizujúca fasciitída), preto sa nazýva mäsožravá baktéria. Počiatočné symptómy tejto akútnej infekcie zahŕňajú kožné lézie, potom môže patogén „vyžierať“ celé škvrny kože a podkožného tkaniva, čo môže viesť k smrti. V skutočnosti sa priamo baktéria neživí tkanivami a nekrózu spôsobujú toxíny, ktoré vylučuje.

V Spojených štátoch je ročne hlásených 150 až 200 bakteriálnych infekcií a v priemere každý piaty infikovaný človek zomrie. Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) niekedy nastane smrť v priebehu jedného alebo dvoch dní po vypuknutí ochorenia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Zajtra
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Utorok
Oblačno
18 °C / 4 °C
Klára
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd