Floride hrozí ďalšia evakuácia, hladiny vody naďalej stúpajú

Ema Bazhaykin

Florida sa ešte stále nespamätala z hurikánov Helene a Milton, v štáte kolabuje zásobovanie, chýba palivo a obyvateľov trápia výpadky elektriny. Odborníci však varujú pred ďalšími záplavami.

Po zhliadnutí zdevastovaných oblastí a ulíc posiatych troskami na Floride prezident Joe Biden v nedeľu prisľúbil ďalšiu podporu štátu pri zotavovaní sa po hurikáne Milton. Milton bol už druhou veľkou búrkou, ktorá zasiahla región za posledné týždne.

„Obyvatelia mesta St. Pete Beach sú vyčerpaní a ich výdavky rastú,“ povedal prezident Joe Biden po návšteve oblastí zasiahnutých hurikánom.

Na uliciach v oblastiach spustošených živlom sa váľajú matrace, pohovky a rozbité kuchynské linky, vo vzduchu je cítiť pleseň. Obyvatelia upadajú do zúfalstva a zdá sa, že vodný živel tu ešte nepovedal posledné slovo.

 

Záplavy pokračujú

Medzitým sa podľa predpovedí Národnej meteorologickej služby očakáva, že záplavy budú naďalej ohrozovať oblasti pozdĺž zálivu Tampa Bay a mesto Sanford severovýchodne od Orlanda.

Hladiny riek naďalej stúpajú, stále tu platia výstrahy a obyvatelia niektorých oblastí sa budú musieť v prípade potreby pripraviť na evakuáciu.

Guvernér Floridy Ron DeSantis informoval, že aj päť dní po tom, čo tento živel zasiahol pevninu, okolo 818 000 odberateľov stále zostáva bez elektriny.

 

Ako informoval analytik Patrick De Haan na sociálnych sieťach, asi tretine čerpacích staníc na Floride došlo palivo.

Najmenej 17 ľudí zomrelo v dôsledku hurikánu Milton, čo je našťastie výrazne menej ako 200 obetí, ktoré si vyžiadal hurikán Helene.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
15 °C / -1 °C
Vladimíra
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / -1 °C
Hedviga
Piatok
Polooblačno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Sobota
Jasno
16 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
15 °C / 1 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
19 °C / 1 °C
Uršuľa
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd