Mali šťastie v nešťastí. Vyčíňanie búrok na festivale Pohoda skončilo bez vážnych zranení

Dominik Cenkner

Postup búrkového systému dnes vo veľkom sledovali aj organizátori festivalu Pohoda. Aj vďaka ich včasnej reakcii sa vyčíňanie búrok zaobišlo bez vážnych zranení. Účastníci tak mali doslova šťastie v nešťastí.

Búrky sa počas piatka vytvárali najmä v horských oblastiach. V priebehu dňa neboli príliš intenzívne a nespôsobovali výraznejšie škody či problémy.

Situácia sa zmenila podvečer, a to s príchodom búrkového systému od juhozápadu. Tento systém vyčíňal aj u našich susedov v Česku.

U nás sa prvé búrky z neho vyskytli na Záhorí, ďalšie sa začali tvoriť ďalej na severovýchod. Okolo 20. hodiny už boli v okolí trenčianskeho letiska, kde sa koná festival Pohoda.

 

Nielen my, ale aj organizátori účastníkov varovali pred intenzívnymi búrkami. A spravili dobre.

Pohoda skončila, našťastie, napohodu

Areál trenčianskeho letiska zasiahli búrky sprevádzané lejakom a silným vetrom. Ten v nárazoch mohol dosahovať okolo 70 až 80 km/h, za presnými údajmi si musíme počkať.

Silný vietor strhol či poškodil niekoľko stanov. Viac informácií priniesol Denník N. Ten uviedol, že vo veľkom padnutom stane Slovenskej sporiteľne mohlo byť podľa očitých svedkov aj viac ako sto ľudí. Po upozornení, že sa program preruší pre prichádzajúcu búrku, zostali vnútri, pretože ho považovali za bezpečné miesto. Organizátori upozorňovali, aby nezostávali pri nosníkoch stanu a vzdialili sa od nich aspoň na dva metre. Zhruba minútu po tom začal vietor stan podfukovať a nosné stĺpy sa začali otriasať.

Keď sa po mimoriadne silných poryvoch vetra postupne začal stan vysoký okolo 20 metrov rozpadať, väčšine ľudí sa odtiaľ podarilo vybehnúť. Niekoľko z nich to nestihlo, no ešte počas silnej búrky ich tí, čo vybehli, začali zachraňovať. Pod plachtami videli siluety ľudí a tak vliezli pod zvalený stan, vytvorili pod jeho stenou „tunely“ a vyťahovali ich odtiaľ. Mohlo ísť o približne desať ľudí. Väčšina z nich bola vyľakaná a v šoku, ale bez viditeľných zranení. Záchranné zložky odhadom dorazili do desať minút a prevzali celé miesto.

Vietor bol mimoriadne silný, rozmetal po priestore mobilné toalety aj bannery. Ľudia majú zničené stany, v ktorých mali prespávať, veľká časť z nich z trenčianskeho letiska odchádza v dôsledku čoho sa tvoria zápchy. Počas búrky sa mnohí ľudia nevedeli dovolať blízkym, mobilná sieť bola v tej chvíli preťažená.

Záchranári na sociálnych sieťach informovali o približne 10 ľuďoch, ktorí utrpeli ľahšie zranenia. Odviezli ich s poraneniami hlavy a horných končatín do nemocníc v Trenčíne a Považskej Bystrice. Pohoda sa tak našťastie skončila napohodu.

Tragédia z roku 2009 sa nezopakovala

Sobota 18. júla 2009 zmenila vyše 30-tisíc návštevníkom festivalu Pohody všedný deň na doslova boj o holý život. Vtedy 13. ročník najväčšieho festivalu na Slovensku bežal bez problémov. Meteorológovia ale vydali výstrahy pred zlým počasím. Organizátori vtedy oznámili, že sa blíži búrka. Dokonca prerušili program na tri hodiny. Výstrahy sa nakoniec potvrdili. Nápor vetra bol taký silný, že nadvihol bočnú stenu hlavného pódia – O2 arény. Bol to okamih, ktorý sa navždy zapísal do histórie. Stage manažérom bol súčasný primátor Bratislavy Matúš Vallo. Na starosti mal, aby skupiny načas prišli a odišli z pódia.

Zrútenie stanu si na mieste vyžiadalo jednu obeť. Zomrel 29-ročný Martin Kašák z Piešťan. Okolité nemocnice prijali niekoľko zranených. Hospitalizovali 40 ľudí, niektorých s ťažkými zraneniami hlavy. Ďalších 56 ošetrili ambulantne. S vážnym poranením hlavy prijali aj 19-ročnú Nikolu Kapkovú. Podstúpila niekoľko operácií. O tri mesiace neskôr napokon zomrela a stala sa tak druhou obeťou tragédie.

 

Na záver len dodáme, že všetky informácie ohľadom piatkových búrok nájdete na jednom mieste. Stačí kliknúť >>>TU. Aktuálnu polohu búrok zobrazuje náš iRadar.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Zajtra
Jasno
17 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
16 °C / -3 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
16 °C / -4 °C
Uršuľa
Utorok
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Streda
Jasno
16 °C / -3 °C
Alojza
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd