Fascinujúce! TAKTO videli ÚPLNÉ ZATMENIE SLNKA v zámorí. Pozrite si nádherné zábery

Dominik Cenkner

Deň D je tu. Milióny Američanov, ale aj ľudí z rôznych kútov sveta si nenechalo ujsť nádherné nebeské divadlo. Úplné zatmenie Slnka totiž nemôžete vidieť každý deň. O to viac, keď pás zatmenia prechádza z väčšej časti nad pevninou.

Pozorovatelia oblohy z celého sveta dorazili do Severnej Ameriky. Od Mexika, cez Spojené štáty až po Kanadu môžu sledovať úplné zatmenie Slnka, ktoré môže trvať až niekoľko minút. Ďalšia príležitosť príde až v lete 2026. Milióny ľudí tak vzali útokom ubytovania alebo požičovne áut, aby úchvatný úkaz mohli čo najlepšie pozorovať.

Väčšina Európanov tento krásny úkaz neuvidí. Šťastie budú mať len obyvatelia pobrežných oblastí v Írsku, aj to nie úplne. Sledovať zatmenie Slnka tak môžete v úvodnom videu tohto článku.

 

Kedy nastáva úplné zatmenie Slnka?

Úplné zatmenie Slnka nastáva, keď Mesiac prechádza medzi planétou Zemou a Slnkom, ktoré úplne zakryje. Počas tohto okamihu sa zotmie a na oblohe sa objaví slnečná koróna. Pozorovatelia tak sledujú žiariace okolie Slnka spôsobené unikajúcimi horúcimi plynmi.

Mesiac ale jasnú hviezdu našej Slnečnej sústavy nezakryje okamžite. Spočiatku iba odhrýza jej kúsky a k videniu je kosáčik Slnka. Než dôjde k celému zatmeniu, môže uplynúť viac ako hodina. Podľa NASA to bude tentoraz trvať 70 až 80 minút.

Pri prechode medzi čiastočným a úplným zatmením sa potom odkrýva ďalší pôsobivý úkaz, Bailyho perly, ktorý trvá len niekoľko sekúnd. Sú to posledné slnečné lúče, ktoré pred zatmením dopadnú na Zem.

Úkaz uvidia, resp. uvideli desiatky miliónov ľudí

Výnimočný prírodný úkaz bol viditeľný v niektorých častiach Mexika, bude ho tiež vidieť z Kanady a viac ako 10 štátoch USA. Čiastočné zatmenie v tvare polmesiaca by potom mohli pozorovať ľudia v 49 štátoch USA. Viditeľnosť ale závisí od prívetivého počasia.

Úplné zatmenie si užijú ľudia napríklad v mexickom Torreóne, amerických mestách Dallas, Indianapolis a Buffalo alebo v kanadskom Montreale. Cez tieto mestá sa totiž potiahne 183 kilometrov široký pás, kde bude astronomický jav stopercentný.

Mapa zatmenia Slnka
Mapa zatmenia Slnka, NASA

Všetko začalo nad južným Tichým oceánom. Prví pozorovatelia mali možnosť v mexickom Mazatláne zhruba okolo 11:07 miestneho času (20:07 stredoeurópskeho letného času). Úplné zatmenie sa potom začalo presúvať severovýchodným smerom cez Texas, Oklahomu, Arkansas, Illinois, Ohio a potom sa dotklo aj hranice s Kanadou. Sledovanie javu skončí v kanadskej provincii Newfoundland o 17:12 miestneho času (21:42 SELČ).

Len v oblastiach, kadiaľ sa potiahne „pás totality“, žije vyše 30 miliónov obyvateľov. Ďalšie milióny turistov z celého sveta cestujú do USA.

Nádherné zábery

Internetom koluje množstvo živých vysielaní, kde si môžete zatmenie Slnka vychutnať aj vy. Objavuje sa však tiež aj množstvo fotografií a videí, ktoré sa nezameriavajú len na samotné Slnko, ale aj na nadšenie ľudí, ktorí si túto astronomickú udalosť nenechalo ujsť.

V nasledujúcej časti článku vám tak ponúkame výber toho najlepšieho, čo sa nám doposiaľ podarilo nájsť. Ďalšie zábery nájdete aj v priloženej fotogalérii.

So svojimi úlovkami sa môžete pochváliť aj vy

V USA žije aj množstvo Slovákov. Máme aj informácie o tom, že niektorí Slováci sa vydali do USA či dokonca Mexika, aby si toto vesmírne divadlo nenechali ujsť.

 

Budeme preto radi, ak nám svoje úlovky pošlete. Môžete tak urobiť napr. prostredníctvom tohto odkazu. K dispozícii sme vám však aj prostredníctvom aplikácie WhatsApp.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd