EXTRÉMNY vietor príde v noci a bude vyvracať stromy. Kedy to bude najhoršie?

Peter Minárik

Na západnom Slovensku nám zosilňuje vietor a v nadchádzajúcich hodinách bude fúkať ešte viac. Predovšetkým v oblasti Malých Karpát a Bratislavy to bude extrémne. Poryvy vetra totiž presiahnu aj 110 km/h.

Pozornosť sa v uplynulých hodinách upriamuje na povodne a lejak, no problémy teraz na Slovensku spôsobí najmä víchrica.

Hasiči a polícia zasahujú pri množstve popadaných stromov. Na celom západnom a severozápadnom Slovensku totiž fúka veľmi silný vietor s nárazmi až do 80 km/h.

V nadchádzajúcich hodinách však tento vietor začne výrazne naberať na sile a na horách presiahnu nárazy rýchlosť 100 km/h. Kritická situácia bude aj v Bratislave a v širokom okolí, kde nie sú vylúčené poryvy vetra o sile 110 km/h.

V noci vietor naberie na sile

Ako sme informovali, tak z Atlantiku sa totiž až nad západné Alpy natláča výrazná tlaková výš s tlakom vzduchu okolo 1040 hPa. Zároveň sa však od východu z Ukrajiny presúva priamo nad stredné Slovensko samotný stred tlakovej níže, čím sa vytvorí medzi týmito dvoma tlakovými útvarmi mimoriadne silný tlakový gradient, čo sa prejaví silnejúcim vetrom.

 

Vietor bude počas večerných a nočných hodín doslova akcelerovať a spôsobí obrovské problémy. Komplikácia totiž spočíva v tom, že pôda je aktuálne veľmi nasiaknutá a stabilita stromov je už teraz labilná. Vietor bude na západe zhruba 2x silnejší ako je teraz.

Najsilnejšie poryvy vetra by sme mali v nižších polohách zaznamenávať v okolí Bratislavy a to až cez 100 km/h.

očakávané poryvy vetra
očakávané poryvy vetra

Už teraz silný vietor komplikuje situáciu na mnohých miestach západného Slovenska a bude to ešte horšie.

 

Kedy to bude najhoršie?

Vietor začne výrazne silnieť po 20:00 a tie najsilnejšie, extrémne nárazy vetra budeme zaznamenávať medzi 01:00 až 05:00 ráno.

V ranných hodinách by mal vietor postupne slabnúť. Počas noci odporúčame na západe a severozápade nevychádzať a zostať radšej v pohodlí svojich domovov. V ktorých okresoch to bude najhoršie si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Zajtra
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd