PRVÉ INFO: Rúti sa na nás EXTRÉMNE nepriaznivé počasie. Hrozia veľké povodne

Peter Minárik

Do našej oblasti sa rúti veľmi nepriaznivé počasie a ak by sa aktuálne predpovede naplnili, tak by to bola extrémna situácia. Môžeme len dúfať, že v nadchádzajúcich hodinách sa ďalšie výstupy numerických modelov zmiernia.

Ak by sa aktuálne predpovede potvrdili, tak našom regióne hrozia v niektorých oblastiach horšie povodne ako v roku 2013, kedy došlo k tisícročnej povodni. O potencionálnej tisícročnej povodni už hovoria aj nemeckí meteorológovia, ktorí blížiacu sa situáciu analyzovali s rokom 2013.

Nepriaznivé počasie, ktoré čaká celú našu oblasť, odštartuje v stredu večer a na Slovensku sa nepriaznivé počasie naplno prejaví vo štvrtok popoludní. Od piatka až do konca víkendu by malo extrémne výdatne pršať. Na vine je tlaková níž, ktorá sa bude presúvať z Jadranu priamo nad našu oblasť, kde sa udrží niekoľko dní. Táto tlaková níž bude čerpať energiu z veľmi teplého Jadranského a Stredozemného mora a práve výrazný odpar z tejto oblasti sa prejaví na počasí u nás.

Hrozia tisícročné povodne?

Nemcov straší potenciál obrovskej povodne, situácia sa totiž bude veľmi podobať na tú z roku 2013. Na východe Nemecka, v celom Rakúsku, Česku, v Poľsku a čiastočne aj na Slovensku spadnú extrémne úhrny zrážok. Do nedele by dokonca v niektorých oblastiach mohlo spadnúť viac ako 300 litrov na meter štvorcový, čo by bolo viac ako v roku 2013.

Ako uvádza meteorológ Alban Burster, tak v roku 2013 spadlo podstatne menej, ako teraz predikujú numerické modely. Súčasné výpočtu kalkulujú v oblasti Labe dvoj- až trojnásobné hodnoty ako v roku 2013.

Na nižšie priloženej mapke môžete vidieť odhadované množstvo zrážok v podaní štyroch rozličných svetových numerických modelov.

takto vidia aktuálne množstvo zrážok štyri najdôležitejšie numerické modely pre našu oblasť
takto vidia aktuálne množstvo zrážok štyri najdôležitejšie numerické modely pre našu oblasť, zdroj: DWD
 

Môžete si všimnúť, že tu panuje vzácna zhoda. Extrémne úhrny potvrdzujú všetky numerické modely, no do udalosti nám zostáva ešte niekoľko dní a panuje tu veľká priestorová neistota. Aktuálne to vyzerá, že najviac zasiahnutá bude Česká republika, Rakúsko a severozápadné Slovensko.

Neistoty však treba zobrať do úvahy a zatiaľ netreba robiť paniku. Do udalosti nám zostávajú tri dni a ďalšie výpočty numerických modelov budú celú situáciu spresňovať. Detailnejšie a presnejšie numerické modely vidia aktuálne len začiatok celej situácie a na celkový výpočet daždivého počasia je pre tieto numerické modely ešte priskoro.

Kde to bude najhoršie?

Prehľad o tom, čo nás čaká, pomerne pekne ilustruje výstup z numerického modelu ICON. Na prvom obrázku nájdete ranný výpočet numerického modelu a na druhom obrázku nájdete aktuálny popoludňajší výstup z numerického modelu.

ranný výpočet modelu
ranný výpočet modelu
popoludňajší výpočet modelu
popoludňajší výpočet modelu

Môžete si všimnúť, že množstvo zrážok sa upresňuje, ale viac-menej ťažisko celej situácie začína byť jasnejšie. Medzi najviac postihnuté bude patriť alpská oblasť, Beskydy,  Jeseníky a Malé Karpaty.

Tie najintenzívnejšie zrážky nás čakajú od piatkového poludnia a budú postupovať od severu. Prejavovať sa bude aj silný náveterný efekt. Práve preto sa najviac zrážok očakáva na severných a severovýchodných svahoch, medzi ktoré paria rakúske Alpy, Beskydy, Javorníky a severné svahy Malých Karpát.

 
 

Numerické modely aktuálne očakávajú úhrny do nedeľňajšieho rána až na úrovni 200 litrov na meter štvorcový. Ojedinele by však mohlo spadnúť viac ako 300 mm.

Hrozia nám povodne

Z aktuálnej situácie vyplýva, že celkom určite nás čakajú povodne. Rozhodne sa len o tom, v akej rozsiahlosti tieto povodne budú. Postihnuté bude povodie Váhu, Moravy a samozrejme Dunaja.

Predbežne to vyzerá veľmi zle a takéto úhrny zrážok sú extrémne. Môžeme len dúfať, že situácia sa zmení, o čom vás budeme informovať.

V najbližších dňoch hrozia povodne aj na Slovensku. Pred nástrahami počasia vás ochráni kvalitné poistenie. Získajte teraz vďaka iMeteo.sk ZĽAVU na nové alebo aj aktuálne poistenia nehnuteľností. Vyplňte nezáväzný formulár a my vás budeme kontaktovať.


Allianz

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
22 °C / 6 °C
Olympia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd