Extrémne horúčavy zabíjajú. Čo sa deje s ľudským telom pri vysokých teplotách?

Extrémne horúčavy zabíjajú. Čo sa deje s ľudským telom pri vysokých teplotách?
Dominik Cenkner

Extrémne horúčavy sú jedným z najsmrteľnejších prejavov počasia. Vzhľadom na to, že sú ich vlny v dôsledku klimatickej krízy stále silnejšie, dlhšie a častejšie, je dôležité pochopiť, prečo môže byť horúco pre ľudí také nebezpečné. Čo sa teda deje s telom pri vysokých teplotách?

„Nezdržujte sa na slnku, pite vodu, používajte opaľovací krém. Všetci poznáme základné pravidlá, ako sa vysporiadať s horúcim počasím, a hoci dodržiavanie týchto pravidiel mnohých z nás ochráni, štúdie ukázali, že horúčava je v skutočnosti najsmrteľnejšia z prírodných katastrof. Najmä pre tých, ktorí sú viac zraniteľní,“ zdôraznil doktor Sanjay Gupta pre CNN.

Vzhľadom na to, že vlny horúčav sú v dôsledku klimatickej krízy stále silnejšie, dlhšie a častejšie, je pre ľudí dôležité pochopiť, čo presne sa deje s telom, keď teploty prudko stúpajú.

Pot, či jeho absencia

„Ide o príznak problému súvisiaceho s horúčavou. Keď je vám horúco, je v mozgu malá oblasť, ktorá sa nazýva hypotalamus. Tá vyšle správu vašim potným žľazám, aby začali proces ochladzovania. Otvoria póry a uvoľnia vlhkosť. Ale to samo o sebe na ochladenie nestačí,“ zdôrazňuje Gupta.

 

Časť potu sa potom musí z kože odpariť, čím sa teplo z tela uvoľní do vzduchu. Tento proces sa však stáva menej účinným so zvyšujúcou sa vlhkosťou vzduchu.

„Spomeňte si na pocit, ktorý máte, keď vyjdete z horúcej sprchy, obvykle sa cítite ochladení, pretože sa voda odparuje z vašej pokožky – ak nie ste v horúcej alebo vlhkej miestnosti, v takom prípade sa to nestane,“ podotýka odborník.

Vlhkosť zohráva tiež úlohu v tom, prečo sa rovnaká teplota môže líšiť v závislosti na tom, kde sa nachádzate. „Na pochopenie týchto druhov tepelného stresu používajú vedci meranie, ktoré kombinuje teplotu a vlhkosť vzduchu. Nazývajú ju teplota vlhkého teplomera,“ vysvetľuje Gupta.

Človek v takej chvíli začne strácať schopnosť ochladzovať sa a pot sa bude odparovať pomalšie. Pokiaľ stratíte nadmerným potením príliš veľa vody alebo soli, môže to skutočne spôsobiť vyčerpanie z tepla.

Treba si dať pozor na tieto príznaky:

  • nevoľnosť
  • závraty
  • smäd
  • svalové kŕče
  • silné potenie
  • studená, bledá a lepkavá koža
  • rýchly alebo slabý pulz
  • bolesti hlavy

„Snažte sa ochladiť svoje telo tým, že sa pokiaľ možno presuniete na chladné miesto alebo si dáte chladnú sprchu. Ak sa príznaky zhoršia, napríklad začnete zvracať alebo sa objaví zmätenosť, mali by ste vyhľadať lekársku pomoc,“ zdôrazňuje lekár.

Vyčerpanie z tepla sa často zamieňa s úpalom, ale ide o oveľa závažnejší stav. Ten pravdepodobne nastane, keď teplota tela stúpne nad +40 °C a človek bude potrebovať lekársku pomoc.

Pri vysokých teplotách reaguje aj srdce

„Človek sa môže dosť potiť, ako by ste očakávali, alebo namiesto toho môže mať horúcu a suchú kožu. Môže sa tiež cítiť zmätene a mať rýchly silný pulz. Je to preto, že horúčava môže ovplyvniť aj naše srdce, ktoré musí pracovať intenzívnejšie, aby mohlo pumpovať krv na povrch kože a pomáhať tak pri ochladzovaní,“ pokračuje Gupta.

Keď sa človek potí a stráca tekutiny, znižuje sa aj množstvo krvi, ktoré cirkuluje telom. Aby tento rozdiel srdce kompenzovalo, začne biť rýchlejšie, zvýši sa tepová frekvencia a krvný tlak. „To je dôvod, prečo napríklad ľudia so srdcovou chorobou musia byť obzvlášť opatrní počas horúcich letných dní,“ odkazuje lekár.

A každý si musí strážiť príjem vody. Čím viac sa človek potí, tým ľahšie sa môže dehydrovať – bez toho, aby si to uvedomoval.

„Kľúčová rada – pite skôr, ako budete mať smäd. A pokiaľ musíte byť vonku, pite tekutiny ešte predtým, než vyrazíte von. Ak pracujete alebo cvičíte v horúčave, mali by ste vedieť, že môžete byť viac ohrození. Preto sa odporúča vypiť každých 20 minút aspoň jeden pohár vody,“ dopĺňa Gupta.

 

Je pravda, že časom má ľudské telo schopnosť aklimatizovať sa tým, že je opakovane vystavené horúcemu prostrediu – a mnoho zdravých dospelých sa dokáže vyhnúť niektorým z vyššie uvedených nebezpečenstiev tým, že sa mu vystaví. „Znalosť príznakov a vedeckých poznatkov však môže pomôcť udržať seba aj ostatných v bezpečí,“ uzavrel odborník.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
15 °C / 2 °C
Michal
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -1 °C
Jarolím
Utorok
Jasno
17 °C / -2 °C
Arnold
Streda
Polooblačno
17 °C / -1 °C
Levoslav
Štvrtok
Dážď
18 °C / 4 °C
Stela
Piatok
Prehánky
19 °C / 4 °C
František
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd