Extrémna anomália na Sahare. V septembri bude na púšti dlho pršať. Očakávajú sa až 500 % zrážky

Extrémna anomália na Sahare. V septembri bude na púšti dlho pršať. Očakávajú sa až 500 % zrážky
Veronika Salayová

Na Saharu mieria neobvyklé zrážky, ktoré by mohli byť najvýraznejšie za posledných 50 rokov. Očakáva sa, že na najväčšej púšti sveta spadne až o 500 % viac zrážok, než ako je bežné. Čo to má znamenať a prečo sa to deje? 

Severná Afrika, najmä Sahara a subsaharské regióny, čakajú v týchto dňoch extrémne zrážky vysoko nad priemerom, a toto nie je krátka epizóda. Očakáva sa, že výrazná anomália zrážok bude pokračovať minimálne do prvej septembrovej dekády.

Predpoveď anomálií so zrážkami ukazuje, že veľká časť saharskej púšte zažije v prvých dvoch septembrových týždňoch silnú a veľmi výraznú anomáliu zrážok. Numerické modely ukazujú, že veľká časť Sahary bude mať počas septembra výrazne nad 500 % bežných mesačných zrážok, čo je naozaj neobvyklé a zriedkavé.

Na Sahare spadne do 400 mm zrážok

V niektorých afrických krajinách, vrátane Mali, Nigeru, Čadu a Sudánu, sa september s veľkou pravdepodobnosťou stane najvlhkejším mesiacom za posledných 50 rokov.

Numerické modely predpovedajú celkové úhrny zrážok za september do 400 mm v Mali a do 200 mm medzi Nigerom, Čadom a Sudánom.

Mestá ako Timbuktu by za jeden týždeň mohli zaznamenať 3-násobok množstva dažďa, ktoré tu zvyčajne spadne za celý rok, zatiaľ čo v centrálnej časti púšte, kde takmer vôbec neprší, by ročné priemerné hodnoty mohli byť prekročené až 100-krát! 

 

Prečo na Sahare bude výdatne pršať?

Príčinou tejto nerovnováhy je anomálny posun subekvatoriálnej zrážkovej zóny oveľa severnejšie ako zvyčajne. Začiatkom septembra sa monzún začne presúvať z rovníkovej oblasti až nad Saharu.

Spadnúť by malo toľko vody, koľko by normálne napršalo za niekoľko rokov. Je veľmi pravdepodobné, že toľko vody bude skôr na škodu ako na úžitok. Africké dediny sa musia pripraviť na početné zosuvy pôdy, ktoré môžu mať aj katastrofálne následky pre tamojšie obyvateľstvo.

Podobná situácia nastala naposledy v roku 1994.

 

Prečo na púšti takmer nikdy neprší?

Sahara je označovaná za najsuchšie miesto na Zemi, pretože do nej padá málo až žiadne ročné zrážky. Je to najväčšia a najhorúcejšia púšť na svete, ktorá sa rozprestiera od Atlantického oceánu na západe až po Červené more na východe. Pokrýva viac ako 9,2 milióna štvorcových kilometrov.

Táto oblasť je horúca a suchá, pretože sa nachádza pod subtropickým hrebeňom, stálym systémom vysokého tlaku. Tento hrebeň spôsobuje, že vzduch klesá, čím sa atmosféra stáva suchou a stabilnou a zabraňuje tvorbe oblačnosti a zrážkam.

Sahara však nebola vždy horúcou pustatinou. Pred niekoľkými tisíckami rokov to bola zelená oblasť s jazerami, riekami a bujnou vegetáciou, ale zmeny na obežnej dráhe Zeme spôsobili zmeny vo svetovom počasí. To náhle premenilo zelenú oblasť na jednu z najsuchších krajín na Zemi.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
17 °C / 2 °C
Jolana
Zajtra
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Utorok
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd