Experti na počasie spúšťajú červený POPLACH. August bol zrejme najteplejším mesiacom v histórii

Experti na počasie spúšťajú červený POPLACH. August bol zrejme najteplejším mesiacom v histórii
Veronika Salayová

Máme za sebou rekordne teplý august, ktorý bude prepisovať históriu. Takéto extrémne vysoké teploty však znepokojujú expertov na počasie a klimatológov, ktorí bijú na poplach. 

Vedúca Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) pre Argentínu Andrea Celeste Saulová na klimatickom fóre v Singapure uviedla, že by mal byť okamžite spustený červený poplach. Reagovala tak na globálne teplotné indexy, ktoré v auguste opäť dosiahli rekordné hodnoty.

Podľa predbežných údajov z klimatického monitoringu Európskej únie boli v auguste namerané druhý rok po sebe rekordné priemerné teploty. Krajiny ako napríklad Austrália, Japonsko, Nórsko a niektoré oblasti Číny zažili podľa viacerých meteorologických agentúr najteplejší august v histórii, informujú Eurosprávy.cz.

 

Rekordné teploty hlási v poslednej dobe stále viac štátov. Španielsko zaznamenalo najteplejší august v doterajšej histórii meteorologických meraní, oznámila v pondelok španielska meteorologická služba AEMET. Rekordné teploty počas augusta padali aj v Česku, Maďarsku či napríklad  Nemecku.

Aj Japonsko zažilo najteplejšie letné mesiace v histórii merania, čím prekonalo doterajší rekord z roku 2023. V pondelok to oznámil japonský meteorologický úrad.

Epidémia extrémnych horúčav

Mimoriadne intenzívne horúčavy zažíva počas tohtoročnej letnej sezóny veľká časť sveta. Generálny tajomník OSN António Guterres varoval ešte v júli pred epidémiou extrémnych horúčav a vyzval krajiny na prijatie opatrení, ktoré by zmiernili ich dôsledky.

Presné globálne teploty pre august 2024 zatiaľ neboli zverejnené, ale služba Európskej únie pre sledovanie klímy Copernicus predpokladá, že tieto augustové teploty prekonajú minuloročný rekord +16,82 °C.

August sa tak pravdepodobne stane ďalším rekordným mesiacom v takmer 15-mesačnej sérii, kedy dochádza k prekonávaniu všetkých pôvodných rekordov.

 

Saulová ďalej uviedla, že teploty stále viac stúpajú nad priemer a zdôraznila, že doterajšie opatrenia nie sú dostatočné na zastavenie tohto trendu. Zároveň vyzvala na lepšie sledovanie situácie a zabezpečenie vyššieho financovania pre meteorologické služby.

Ako ukazuje vedecký výskum, zmena klímy spôsobuje, že vlny horúčav sú dlhšie, častejšie a intenzívnejšie. Rok 2024 zrejme bude podľa WMO ešte teplejší ako ten predchádzajúci, ktorý bol rekordný v celej histórii merania.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Zajtra
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Skoro jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd