Expert na počasie v tom má jasno. Kedy skončia horúčavy a nastane jeseň?

Expert na počasie v tom má jasno. Kedy skončia horúčavy a nastane jeseň?
Veronika Salayová

Horúčavy sú tento rok priam neznesiteľné, no čoskoro nastáva jeseň, na ktorú sa mnohí už veľmi tešia. Skok z teplých letných dní do chladnej jesene bude podľa popredného európskeho meteorológa rýchly, no budeme si musieť naň počkať. 

Uznávaný meteorológ Lars Lowinski pre denník Euro News uviedol, kedy približne konečne skončia neznesiteľné horúčavy a prehupneme sa do chladnejšej jesene. Meteorologická jeseň totiž o pár dní začína.

August je v poradí posledným letným mesiacom z meteorologického hľadiska a od 1. septembra nastáva jeseň. Zatiaľ to však na jesenné počasie nevyzerá ani z ďaleka a augustové vlny horúčav nám dávajú poriadne zabrať. 

Expert na počasie uviedol, že chladná jeseň tak skoro ešte nepríde a budeme si na ňu musieť počkať. Ak však dorazí, bude to rýchle a náhle, predikuje. 

Európa je naďalej prehriata, rovnako aj Stredozemné more

Európa je naďalej veľmi prehriata, a tak to nasledujúce týždne ešte aj ostane. Navyše aj Stredozemné more je extrémne horúce, dokonca pred pár dňami teplota mora dosiahla rekordne vysoké teploty

Veľké množstvo tepla v sebe totiž uchováva more, ktoré do veľkej miery ovplyvňuje počasie v Európe. „To v podstate znamená, že všetko teplo uložené v mori bude aj naďalej podporovať teplejšie a vlhšie počasie, pokiaľ nedôjde k zásadnej zmene,“ upozorňuje meteorológ.

 
 

Vyššie teploty mora a viac vlhkosti v atmosfére znamenajú aj viac paliva pre dážď a búrky, ktoré naďalej čakajú Európu aj v prvé septembrové dni a týždne.

Dlhodobejšie predpovede počasia podľa Lawinskiho sú menej presné, no hovorí, že sa môžeme skôr riadiť podľa vývojových trendov ako presných predpovedí.

Vo všeobecnosti trendy ukazujú, že teplejšie ako normálne podmienky budú pravdepodobne pokračovať v ďalších troch týždňoch najmä v južnej a juhovýchodnej Európe aj naďalej. 

Horúci začiatok jesene, potom nastane prudká zmena

Aj stredná a západná Európa by mohla zaznamenať ďalšie teplé alebo veľmi teplé septembrové týždne s teplotami okolo +25 °C, pričom teplôt nad +30 °C bude už menej.

Následne by podľa neho malo dôjsť k vyčerpaniu tohto „paliva“ a Európu bude čakať prudké ochladenie približne od polovice mesiaca. K slovu sa totiž dostane čoraz silnejúca La Niña, ktorá bude ovplyvňovať počasie v Európe počas jesene aj zimy 2024/2025. 

 

Tento fenomén má na sever zemegule priniesť vo všeobecnosti studenú zimu, sprevádzanú prudkými prepadmi teplôt a hustým snežením. La Niña okrem iného vzbudzuje najväčšie obavy v Mexickom zálive, kde podporuje vznik silných hurikánov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd