Existuje VODA na Mesiaci? Čínska misia prišla s novým prevratným objavom

Existuje VODA na Mesiaci? Čínska misia prišla s novým prevratným objavom
Veronika Sádovská

Ambiciózny vesmírny program Číny odráža rastúcu medzinárodnú konkurenciu v prieskume vesmíru. Prišli s prevratným objavom na Mesiaci.

Stopy vody boli objavené vo vzorkách lunárnej pôdy, ktoré na Zem priniesla čínska sonda Chang'e-5. Toto zistenie, publikované v časopise Nature Astronomy, poskytuje nové informácie o prítomnosti a forme vody na mesačnom povrchu, čo pomáha predefinovať naše chápanie tohto prirodzeného satelitu Zeme.

Misia Chang'e-5, ktorá bola úspešne dokončená v roku 2020, predstavovala triumf čínskeho vesmírneho programu a znamenala prvú zbierku lunárnych vzoriek za posledné štyri desaťročia. Vzorky hornín a pôdy privezené späť na Zem boli podrobené prísnej analýze, ktorá odhalila prítomnosť vody v stopových množstvách. Tento objav bol možný vďaka použitiu sofistikovaných detekčných nástrojov vrátane infračervených detektorov.

 

Vzorky z nezvyčajnej oblasti

NASA síce už predtým potvrdila existenciu vody na Mesiaci v roku 2020 pomocou infračerveného detektora a ďalšie stopy vody boli identifikované vo vzorkách zo 60. a 70. rokov 20. storočia. Vzorky Chang'e-5 však pochádzajú z oveľa vyššej zemepisnej šírky ako tie predchádzajúce, čo poskytuje nové informácie o distribúcii a tvare mesačnej vody.

Čínski vedci naznačili, že molekuly vody môžu pretrvávať v slnečných oblastiach vo forme hydratovaných solí.

 

Obrovský skok pre čínsky vesmírny program

Séria lunárnych misií Chang'e znamenala míľniky pre čínsky vesmírny prieskum. Prvé pristátie na odvrátenej strane Mesiaca, ktoré dosiahol Čchang-e-4 v januári 2019, bolo historickým úspechom a demonštrovalo čínske technologické schopnosti a inovácie v oblasti vesmíru. Nasledoval Chang'e-5 so zberom lunárnych vzoriek a nedávno Chang'e-6 dokončil misiu zberu prvých vzoriek z odvrátenej strany Mesiaca.

Čína v uplynulom desaťročí investovala obrovské zdroje do svojho vesmírneho programu s cieľom konkurovať tradičným vesmírnym mocnostiam, akými sú Spojené štáty americké a Rusko. Stavba čínskej vesmírnej stanice a úspech pri vysielaní astronautov na obežnú dráhu sú len niektoré z úspechov. Čína tiež plánuje vyslať do roku 2030 misiu s ľudskou posádkou na Mesiac a plánuje vybudovať lunárnu základňu, čím sa otvoria nové hranice pre prieskum a využívanie vesmírnych zdrojov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Štvrtok
Dážď
22 °C / 7 °C
Edita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd