Ex-hurikán postupuje cez Európu. Má už jednu obeť a 8 zranených, a dnes sa prejaví aj na Slovensku

Veronika Salayová

Ex-hurikán už udrel na Európu a prináša so sebou veľmi nebezpečné počasie v podobe silného vetra, povodní a zosuvov pôdy, ktoré už zranilo najmenej 8 ľudí a zabilo jedného námorníka. Zvyšky post-tropickej búrky dorazia o pár hodín aj na Slovensko. Toto treba čakať...

Ex-hurikán udrel na Európu ešte počas včerajšieho dňa a aj keď zďaleka nemá takú silu ako napríklad hurikán Milton, ktorý tvrdo zasiahol Floridu, spôsobuje v Európe viaceré problémy. 

Hurikán Kirk v Atlantickom oceáne zoslabol a stala sa z neho post-tropická búrka, no stále mala dostatok síl na to, aby priniesla do západnej Európy nebezpečné počasie.

Ex-hurikán zranil 8 ľudí

Kirk najsilnejšie udrel v severných regiónoch Španielska, kde zanechal za sebou najmenej 8 zranených v dôsledku spadnutých stromov, zrušené lety, meškajúce vlaky a aj škody na budovách či elektrických sieťach.

Obeťou extrémne nepriaznivého počasia sa stal námorník, ktorý zahynul počas búrky v Stredozemnom mori pri prístavnom meste Sete v južnom Francúzsku. Jeho kolega skončil so zraneniami v nemocnici. Lekári označili jeho stav za kritický.

 

Ako informovala tlačová agentúra Efe, problémom bol najmä silný vietor. V oblasti Picos de Europa dosahoval vietor rýchlosť až 205 km/h a prudké poryvy vysoko nad 100 km/h boli zaznamenané aj v iných oblastiach severného Španielska.

Silný dážď ešte viac skomplikoval situáciu, a dokonca boli zaznamenané aj viaceré menšie zosuvy pôdy, čo spôsobilo značné ťažkosti najmä v cestnej a železničnej doprave na rôznych miestach. Výpadkom elektriny trpí stále približne 23 000 ľudí, informovali miestne médiá.

V znepokojujúcej udalosti došlo napríklad v meste Sanxenxo, kde vietor zaniesol rozkladajúce sa telo veľryby na pláž.

Kirk zaplavoval Francúzsko

Následne sa Kirk v stredu rýchlo presunul do Francúzska, kde taktiež bičoval krajinu prívalovými dažďami a silným vetrom. Departement Seine-et-Marne bol uvedený do stavu červenej pohotovosti pre záplavy po prúde rieky Grand Morin, zatiaľ čo v 35 departmentov naďalej platí výstraha 2. stupňa kvôli dažďu, povodni či vetru. Kirk spôsobuje povodne od Vendée po Ardeny a silné búrky na juhozápade krajiny, ktoré prerušujú železničnú dopravu v Novej Akvitánii.

Búrka Kirk tiež prináša vietor so silou víchrice, ktorá presahuje rýchlosť 110 km/h vo veľkej časti Francúzska. V noci boli v oblasti lyžiarskeho strediska Iraty v Pyrenejach zaznamenané nárazy s rýchlosťou až 211 km/h.

Zvyšky ex-hurikánu už dorazili aj do Nemecka, kde taktiež prinášajú najmä lejak a silný vietor a postupne začínajú meniť počasie aj v Česku.

 

Zvyšky búrky dorazia o pár hodín aj na Slovensko

V druhej časti poludnia sa očakáva zhoršenie počasia aj na Slovensku a zvyšky ex-hurikánu sa prejavia aj na našom území, avšak už nepôjde o také silné prejavy ako napríklad v Španielsku.

Cez naše územie začne od západu studený front, ktorý prinesie najmä lejak, ktorý však nebude veľmi výdatný. Pršať bude aj vo večerných a nočných hodinách. Od zajtra sa očakáva za studeným frontom ochladenie. 

Treba sa však pripraviť na vetrené popoludnie, pričom najbúrlivejší vietor bude v našich horách, avšak zosilnenie vetra treba očakávať aj na väčšine nášho územia, najmä na severe Slovenska. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
22 °C / 7 °C
Slavomíra
Zajtra
Prehánky
17 °C / 5 °C
Valentína
Sobota
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Maximilián
Nedeľa
Skoro jasno
14 °C / 2 °C
Koloman
Pondelok
Skoro jasno
13 °C / 1 °C
Boris
Utorok
Jasno
12 °C / -2 °C
Terézia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd