Ex-hurikán Kirk už ovplyvňuje počasie v Európe. Vietor dosahuje v nárazoch viac ako 100 km/h

Dominik Cenkner

V stredu ráno sa ex-hurikán Kirk, ktorý v uplynulých dňoch postupoval Atlantikom, dostal k pobrežiu Európy. Prináša so sebou výdatnejšie zrážky, ale najmä silný vietor.

Španielska národná meteorologická agentúra Aemet vydala pred vplyvom ex-hurikánu Kirk osobitnú výstrahu. Aj keď aktuálne už ide o post-tropickú cyklónu, stále môže spôsobiť škody.

Varovanie pred nepriaznivým počasím sa vzťahuje na rozsiahle územia krajiny. Očakáva sa pritom, že najviac bude zasiahnutý severozápad krajiny.

Meteorológovia predpovedajú, že búrka prinesie do veľkých častí krajiny „veľmi silný nárazový vietor“ a na severozápade krajiny aj výdatné zrážky. V juhozápadnom regióne Asturia by mohol vietor dosiahnuť rýchlosť až 120 km/h.

 

Ex-hurikán Kirk už ovplyvňuje počasie v Európe

Predpovede meteorológov sa začínajú napĺňať. Kirk sa už dostal k pobrežiu Európy, čo pociťujú najmä obyvatelia severozápadného Španielska a Portugalska.

Vietor tam na viacerých miestach v nárazoch dosahuje viac ako 100 km/h. Výdatne sa tam aj rozpršalo.

Kirk ovplyvní počasie aj na Slovensku

Ako sme vás informovali v tomto článku, vplyv aktuálne post-tropickej cyklóny pocítime aj v našej oblasti. Silnejší vietor sa očakáva aj napr. aj v Česku.

Východnejšie, a teda aj u nás, už bude vietor výrazne slabší a nebude páchať škody. Stále však môžeme povedať, že štvrtok bude na Slovensku veterný a teplý.

 

U nás sa zvyšky hurikánu nad Európou prejavia predovšetkým tak, že k nám od juhozápadu zatečie veľmi teplý vzduch, ktorý prinesie teplý, takmer letný deň. Maximálne teploty by sa na našom území mali vyšplhať na +17 °C až +25 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
22 °C / 7 °C
Slavomíra
Zajtra
Prehánky
17 °C / 5 °C
Valentína
Sobota
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Maximilián
Nedeľa
Skoro jasno
14 °C / 2 °C
Koloman
Pondelok
Skoro jasno
13 °C / 1 °C
Boris
Utorok
Jasno
12 °C / -2 °C
Terézia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd