Ex-hurikán KIRK je už blízko a o pár hodín zasiahne Európu. Prinesie nebezpečné počasie

Veronika Salayová

Ex-hurikán sa už rúti na náš kontinent a už čoskoro začne ovplyvňovať počasie aj v našej oblasti. Najsilnejšie prejavy ex-hurikánu pocítia krajiny juhozápadnej Európy a následne sa jeho zvyšky dostanú aj k nám. 

Z Atlantického oceánu si to nad náš kontinent zamieril hurikán KIRK, ktorý sa postupne transformuje na mimotropickú tlakovú níž, ktorá však bude mať stále dostatok sily na to, aby páchala škody.

Kirk sa aktuálne nachádza v Atlantickom oceáne a k pobrežiu Portugalska a Španielska dorazí už zajtra v skorých ranných hodinách. Ex-hurikán prinesie so sebou množstvo zrážok, ale aj silné búrky. Najnebezpečnejším prejavom však bude vietor so silou orkánu. 

 

Ničivý vietor na pobreží

Vietor bude už v stredu ráno dosahovať na severe Portugalska a severozápade Španielska rýchlosť v nárazoch až 150 km/h. Takýto silný vietor sa postará o poriadne vlnobitie na pobeží a pravdepodobne dôjde aj k viacerým materiálnym škodám. 

Ako prví sa na úder ex-hurikánu musia pripraviť Portugalci, Španieli a onedlho nato aj Francúzi. Následne bude veterné a búrlivé počasie postupovať až do južného Nemecka, kde sa začne meniť počasie už v stredu večer a v noci.

Očakáva sa, že zvyšky ex-hurikánu dorazia do Nemecka dorazia v stredu v noci a prinesú búrky a zrážky s úhrnom okolo 50 mm. Tieto zvyšky prejdú Českom a dorazia aj nad Slovensko, pričom u nás sa zmena v počasí prejaví najmä zosilnením vetra. 

 

Zvyšky ex-hurikánu na Slovensku

Vietor by nemal byť na našom území taký silný a nebezpečný, ako v západnej Európe, no napriek tomu ho netreba podceňovať. Najsilnejšie poryvy budú na horách, no veterno bude vo štvrtok aj v nížinách, najmä na západnom Slovensku.

nárazy vetra vo štvrtok
nárazy vetra vo štvrtok, zdroj: iMeteo

Poryvy vetra môžu dosahovať rýchlosť okolo 70 km/h, na horách až okolo 130 km/h. Vo štvrtok si tak rozhodne turistiku v horách neplánujte. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 5 °C
Brigita
Zajtra
Prehánky
20 °C / 6 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Slavomíra
Piatok
Občasný dážď
19 °C / 6 °C
Valentína
Sobota
Prehánky
15 °C / 5 °C
Maximilián
Nedeľa
Zamračené
15 °C / 2 °C
Koloman
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd