Európu zovreli horúčavy. Teploty presahujú +40 °C. Kde je situácia najhoršia?

Európu zovreli horúčavy. Teploty presahujú +40 °C. Kde je situácia najhoršia?
Dominik Cenkner

Už sme vás dnes informovali o nastupujúcej vlne horúčav na Slovensku. Vysoké teploty však nepotrápia len nás, ale aj Európu, kde teplomer na niektorých miestach presiahne +40 °C. Kde bude, resp. už je, situácia najhoršia?

Britskí meteorológovia varovali turistov pred podmienkami v niektorých juhoeurópskych krajinách. Miestami majú totiž teploty presiahnuť +40 stupňov Celzia. Na mnohých miestach už v súvislosti s vysokými teplotami vypukli požiare.

Je to napríklad prípad Portugalska. Oheň sa rozhorel pri obci Cascais, asi 30 kilometrov od Lisabonu. Kvôli plameňom sa muselo evakuovať niekoľko obyvateľov. Pri hasení sa zranilo 11 hasičov.

Teploty v oblasti navyše vysoko presahujú hranicu tropickej tridsiatky. Lisabon síce hlási príjemných +25 stupňov, v centrálnej časti krajiny však teplomery ukazujú až +38 stupňov. Na začiatku budúceho týždňa však stúpnu aj teploty v Lisabone, kde by ortuť teplomerov mohla vystúpiť k +36 °C.

 

Horúčavy udreli aj v Španielsku

Požiar na začiatku týždňa zachvátil aj južné Španielsko. U Marbelly museli zasahovať aj hasiči s vrtuľníkmi.

Juh Španielska miestami sužujú teploty vysoko presahujúce +30 stupňov. Napríklad Sevilla hlási +38 stupňov. Ešte teplejšie je v centrálnej časti krajiny.

Teplota v Madride dosiahla +40 stupňov Celzia. A ešte teplejšie bude budúci týždeň. Mesto Zaragoza severovýchodne od španielskej metropoly v utorok zasiahnu teploty okolo +43 stupňov Celzia. Podľa britského webu Express by mali teploty na Pyrenejskom polostrove na konci júla dosiahnuť až +44 stupňov Celzia.

S požiarmi bojujú aj Gréci

Požiare vypukli na niekoľkých miestach v Grécku. Hasiči s plameňmi bojujú severne od Atén, ale aj neďaleko hraníc s Bulharskom. Zasahujúcim záchranárom musia prácu sťažovať aj vysoké teploty.

Pevninské Grécko hlási maximá pri meste Arta, ktoré sa nachádza v západnej časti krajiny. Teplomery tam ukazujú teplotu +35 stupňov Celzia. Z ostrovov je najteplejšie na Lesbose, kde je taktiež +35 stupňov.

Budúci týždeň však tiež prinesie znateľné oteplenie. Najväčšie horúco bude v utorok na gréckom ostrove Samos neďaleko tureckých brehov. Teploty sa zastavia jeden stupeň pod štyridsiatkou. Na pevnine bude najteplejšie v metropole a severne od nej. Maximá tam dosiahnu +38 stupňov.

Turecko hlási už viac ako +40 °C

V Taliansku teploty mierne klesli, aj tak tam maximá miestami dosahujú +36 stupňov Celzia. Tak ako v okolitých krajinách bude aj v Taliansku najteplejšie na začiatku budúceho týždňa. Najväčšie horúco bude v Ríme a okolí, kde teploty vystúpajú až k +39 stupňom.

Spaľujúce horúčavy trápia aj Turecko. Už teraz sa v oblastiach na juhu krajiny, okolo miest Antalya a Adana, ľudia stretnú s teplotami viac ako +40 °C.

 

Tak by tomu malo byť najmenej do začiatku budúceho týždňa. Najteplejšie bude v pondelok a v utorok v Antalyi, kde vystúpi ortuť teplomerov k +42 stupňom Celzia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd