Európu sužuje nepriaznivé počasie. Pod vodou sú časti Francúzska i Talianska, spadlo až 500 mm zrážok

Európu sužuje nepriaznivé počasie. Pod vodou sú časti Francúzska i Talianska, spadlo až 500 mm zrážok
Dominik Cenkner

Kým na Slovensku si užívame slnečné jesenné dni, iné európske krajiny sužuje nepriaznivé počasie. Problémy hlásia napr. z Talianska či Francúzska, kde sa pod vodou ocitlo viacero oblastí. Vo Francúzsku spadlo za 24 hodín aj viac ako 500 mm zrážok.

Časti Talianska a Francúzska už niekoľko hodín bojujú s mimoriadne nepriaznivým počasím. Problémy spôsobuje najmä výdatný dážď a vietor.

Od včerajšieho popoludnia pre zlé počasie vykonali hasiči v talianskej Ligúrii vyše 100 zásahov, najmä v provincii Savona. Pomáhali najmä vodičom, ktorí uviazli v záplavách a rovnako tak odpratávali škody spôsobené vodou.

V súčasnosti sa situácia v regióne takmer nemení. Naďalej pre región platí oranžová výstraha pred počasím. Zrážky sa zatiaľ sústreďovali najmä na Tigullio v skorých ranných hodinách a v oblasti Savonese v druhej časti, avšak bez toho, aby dosiahli kritické úrovne.

 

Hrozia aj zosuvy pôdy

Výstraha zostáva aj vzhľadom na pôdne podmienky, ktoré už spôsobili niekoľko zosuvov pôdy v rôznych častiach regiónu. Zrútenie suchého kamenného múru nastalo v oblasti Aurelia neďaleko Finale Ligure a zosuv pôdy vo Varazze si vyžiadal evakuáciu troch rodín.

Aj v Janove, Voltri, v oblasti Fabbriche, zosuv pôdy izoloval tri domy. Množstvo vody robilo aj problémy na cestách. V Janove boli pre záplavy uzavreté kruhové objazdy Tea Benedetti a Via San Giovanni d'Acri.

Vo Francúzsku spadlo až 500 mm zrážok

Vlna mimoriadne nepriaznivého počasia zasiahla Ardèche, francúzsky región, pre ktorý naďalej platí červená výstraha pred počasím. Météo-France hlásilo bezprecedentné nahromadenie dažďa: za posledných 24 hodín bolo zaznamenaných až 523 mm v Loubaresse, 508 mm v Mayres a 450 mm v Barnas, čo sú čísla ďaleko presahujúce pôvodné predpovede.

Počasie tak spôsobilo množstvo problémov - zablokované cesty, kempingy evakuované vrtuľníkom a početné zásahy hasičov. Našťastie neboli hlásené žiadne zranenia, no prefektúra vydala niekoľko varovaní prostredníctvom systému FR-Alert, v ktorých vyzýva občanov, aby zostali v bezpečí a vyhli sa zbytočnému cestovaniu.

Školy a doprava boli pozastavené aj v meste Annonay, ktoré aktivovalo svoj Mestský bezpečnostný plán. Hlavné obavy sa týkajú stúpania vodných tokov. Rieky Ardèche, Baume, Chassezac a ďalšie sa vyliali z koryta, pričom rieka Ardèche prekonala rekordnú úroveň povodne v roku 2003. Niekoľko domov v regióne bolo zaplavených, čo si vyžiadalo evakuáciu obyvateľov.

 

Kritická situácia je aj v departemente Loire, kde počasie spôsobilo vážne záplavy, najmä v údolí Gier. Železničná doprava medzi Lyonom a Saint-Etienne bola počas dňa pozastavená a diaľnica A47 je uzavretá. Hasiči pracujú na viac ako 170 tiesňových volaniach. Meteorológovia navyše v nasledujúcich hodinách očakávajú ďalšie zrážky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Zajtra
Jasno
17 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
16 °C / -3 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
16 °C / -4 °C
Uršuľa
Utorok
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Streda
Jasno
16 °C / -3 °C
Alojza
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd