Európu čakajú najhorúcejšie dni tohto leta. Teploty sa budú šplhať k +45 °C

Európu čakajú najhorúcejšie dni tohto leta. Teploty sa budú šplhať k +45 °C
Veronika Salayová

Do Európy mieri extrémna vlna horúčav, ktorá by dokonca mala byť o niečo intenzívnejšia než bola počas júna a júla. Meteorológovia predpovedajú, že o pár dní Európu zasiahne najsilnejšia vlna horúčav tohto leta. 

Od juhu začína do Európy prúdiť masa tropického vzduchu z afrického kontinentu, ktorý sa postará o poriadne horúčavy najmä v južnej, ale aj strednej Európe. Teploty sa budú počas vrcholu horúčav šplhať až k +45 °C.

Vlna horúčav ako prvú krajinu zasiahne Taliansko, kde bude pekelne horúco. V Taliansku, kde dovolenkuje aj veľa Slovákov, cez víkend začína ďalšia vlna extrémnych horúčav.

Druhý augustový víkend má teplota na juhu krajiny dosiahnuť až +44 °C. Tento víkend bude zrejme najteplejší v tomto roku, predpovedajú meteorológovia.

Vlna horúčav okolo +40 °C bude v Taliansku trvať minimálne týždeň. Sardínia a Sicília by mohla cez víkend dosiahnuť teplotu až +45 °C. 

 

Talianski meteorológovia zároveň turistov varujú, že extrémne horúco bude v mestách ako Rím, Florencia, Modena, Mantova, Bolzana a Bologne, kde platia výstrahy pred horúčavami vyhlásené ministerstvom zdravotníctva. 
Allianz

Extrémne horúco bude aj v našej oblasti

Z Talianska sa bude masa horúceho vzduchu posúvať severnejšie, pričom sa dostane až do našej oblasti. V susednom Maďarsku by mali teploty vystúpiť až na +42 °C, a to začiatkom budúceho týždňa. 

Slovensko najväčšie horúčavy čakajú okolo stredy, kedy je pravdepodobné, že zaznamenáme prvú „štyridstiatku“ tohto roku aj na našom území.

Kam presne sa až teploty vyšplhajú, nie je nateraz celkom isté, ale už teraz vieme, že poľahky budú presahovať hranicu +35 °C, a to najmä južné okresy Slovenska. Pripravte sa teda na poriadne horúčavy, pri ktorých sa všetci zapotíme. 

 

Prichádzajúci vlnu horúčav budeme pozorne sledovať a prinášať aktualizované informácie. Vývoj teplôt na Slovensko až na 30 dní nájdete v našej mesačnej predpovedi TU › ›.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd